Jau metai, kaip Vokietija legalizavo medicinines kanapes: rezultatai viršijo visus lūkesčius, ekspertų prognozės nukeliavo į šiukšlyną ir tai tik pati pradžia  ()

Vokietijos federacinėje respublikoje vaistinėje, pateikus gydytojo receptą, jau metus galima įsigyti kanapių. Importuotojams tai duoda gerą pelną. Užsienio kanapių augintojai mato didelį Vokietijos rinkos potencialą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Kukliausiais skaičiavimais, šiais metais parduosime po 150 kg (kanapių – red.) per mėnesį, bet tikriausiai šis skaičius bus didesnis", – sako Pierre Debs. 52 metų išeivis iš JAV vadovauja firmai Spektrum Cannabis, įsikūrusiai -St. Leon-Rot miestelyje, netoli Heidelbergo. Per paskutinį 2017 metų ketvirtį, pardavinėdama medicinines kanapes, firma uždirbo beveik milijoną eurų.

Pierre'o Debso firma Vokietijos rinkoje dirba jau seniai. Spektrum Cannabis tapo viena iš pirmųjų vokiškų kompanijų, užsiimančių kanapių žiedų importu ir tiekimu vaistinėms. Iš pradžių prekė būdavo perkama Nyderlanduose, vėliau – Kanadoje.

2017 metų kovą, kai Vokietijoje leista naudoti kanapes kaip vaistinę medžiagą, kompanijai atsivėrė plačios galimybės. Anksčiau tai buvo įmanoma tik išskirtiniais atvejais: teisę gauti kanapes vaistinėse VFR turėjo tik maždaug tūkstantis žmonių. Visus šiuos vaistus apmokėdavo patys ligoniai. Dabar gi, įsigaliojus naujajam įstatymui, medikai gali kanabinoidų turintiems preparatams receptus išrašinėti laisvai. Tam tikrus reikalavimus atitinkančias išlaidas vaistams apmoka med. draudimas.

„Nekantraudami laukėme rinkos atsivėrimo“, – prisimena Pierre'as Debsas. Nuo tada jo firmos paslaugų paklausa nuolat auga. „Mūsų užsakymų turinys beveik visada išparduodamas dar iki jo atgabenimo iš Kanados“, – pasakoja verslininkas.

Daugiamilijoninis verslas

Po metų nuo kanapių legalizavimo VFR, jų platinimu šalies teritorijoje užsiima vis daugiau įmonių. Viena iš tokių – kompanija Cannamedical iš Kelno. Firma neseniai persikraustė į naują biurą 16-ame aukščiausio biurų pastato Kelne aukšte. Pro kol kas tuščios konferencijų salės langą atsiveria viso miesto panorama.

„Rinka vystosi itin sparčiai ir džiaugiamės, galėdami joje dalyvauti“, – pasakoja kompanijos pardavimų direktorius Niklas Kuparanis. Tiesa, apie pelno dydį jis nėra linkęs atvirauti. Tuo tarpu Cannamedical jau gavo kelis pasiūlymus iš pasirengusių įsigyti kompaniją investuotojų. „Tačiau mes sąmoningai nusprendėme to nedaryti ir norime išlaikyti nepriklausomybę", – paaiškino Kuparanis.

Tuo tarpu Spektrum Cannabis pasielgė kitaip: 2016 metais naujuoju firmos savininku tapo Kanados koncernas Cannopy Growth. Ir tai ne vienintelis panašus sandėris. Pavyzdžiui, 2017 metų viduryje Kanados marihuanos gamintoja Aurora už 16 mln. eurų įsigijo startuolį Pedanios iš Berlyno. Abi Kanados kompanijos laikomos stambiausiais savo srities žaidėjais.

Srities lyderiai – Kanada ir JAV

Vokietija – viena iš pirmųjų Europos šalių ir didžiausia šalis pasaulyje, legalizavusi medicinines kanapes federaliniu lygmeniu, pažymi Pierre Debs. Situaciją VFR atidžiai seka gamintojai visame pasaulyje.

JAV ir Kanadoje marihuanos pardavinėjimas jau seniai tapo pelningu verslu. Pavyzdžiui, 2017 metais valstijos, kuriose kanapių galima įsigyti su receptu vaistinėse, tokiu būdu gavo beveik 8 mlrd. eurų. Stambiausiu pasaulyje legaliu marihuanos gamintoju tebelieka Kanada. Kanapių auginimo, rinkimo, apdirbimo, pakavimo ir platinimo verslas ten klesti.

Kanapių auginimo VFR klausimas

Vokietijoje dar neseniai kanapes auginti buvo draudžiama, todėl jas tenka importuoti. Nuo 2019 metų vaistinius preparatus planuojama gaminti ir iš Vokietijoje išaugintų kanapių. Tačiau Vokietijos kanapių kontrolės agentūra augintojus vietinei rinkai vertina labai griežtai ir atrenka tik konkurso būdu. Dėl keliamų itin griežtų reikalavimų, kelios kompanijos agentūrą netgi padavė į teismą: ieškinius dabar nagrinėja Aukščiausias Diuseldorfo žemės teismas.

„Pirmą derlių gauti jau 2019 metais jau mažai tikėtina. Tai gali būti nukelta neapibrėžtai ilgam laikui, tad ir toliau priklausysime nuo importo“, – pažymi „Vokietijos susivienijimo už kanapių legalizavimą“ vadovas Georgas Wurthas. Ir pagrindinė problema ta, kad „paklausa auga taip sparčiai, kad importuotojai negali jos patenkinti“, – paaiškino Wurthas.

13 000 norinčių legaliai įsigyti kanapių

Iš tiesų: medicininių kanapių paklausa Vokietijoje viršijo visus lūkesčius. Per pirmuosius dešimt mėnesių po jos legalizavimo, į tris stambiausias šalies būtinojo medicininio draudimo kasas pateikta daugiau nei 13 tūkstančių nurodymų apmokėti tokias išlaidas. Tai kelis kartus daugiau, nei prognozavo ekspertai: kurdami įstatymo projektą, autoriai skaičiavo, kad per metus kanapių pagal receptą norės įsigyti ne daugiau nei 700 pacientų.

Nenuostabu, kad šios srities atstovai abejoja, kad potencialiems VFR kanapių augintojams išduotų licencijų pakaks patenkinti šalies paklausą. „Vartojimas jau dabar gerokai viršija šį skaičių“, – pabrėžia Pierre'as Debsas. „Akivaizdu, kad artimiausius keturis penkis metus daugiausia kanapių žaliavos bus importuojama“, – prognozuoja verslininkas. Nuo neabejoja ir Cannamedical firma. O ir Kanados bei JAV patirtis byloja, kad medicininis kanapių naudojimas turi milžinišką potencialą, pabrėžia kompanijos atstovas Niklas Kuparanis.

Tuo tarpu Vokietijoje pastaruoju metu vis dažniau skamba reikalavimai prekybą kanapėmis visiškai legalizuoti. Sausio pradžioje tokį pasiūlymą pateikė Vokietijos kriminalinės policijos darbuotojų sąjunga (BDK): policininkų manymu, dabar egzistuojantys apribojimai sudaro sąlygas juodajai rinkai. Vietiniai kanapių importuotojai kol kas kalba tik apie tiekimą vaistinėms. Visiškas rinkos atvėrimas taptų jiems labai didele dovana: tokiu atveju Vokietijos kompanijos žingsniu lenktų visas kitas.



www.dw.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(39)
(7)
(32)

Komentarai ()