Perspėja, kad jau Velykų savaitgalį kažkam ant galvų gali nukristi kosminė stotis  ()

Kažkada tarp kovo 30 ir balandžio 2 dienos ant Žemės tikriausiai turėtų nukristi Kinijos kosminė laboratorija „Tiangong-1“ - tokią prognozę, remdamiesi naujausiais duomenimis, pateikė Europos kosmoso agentūros mokslininkai, dirbantys Kosmoso nuolaužų biure Darmštate (Vokietija), skelbia livescience.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anot mokslininkų, laiko langas yra „labai kintamas“ ir nebūtinai tikslus.

„Tiangong-1“ laboratorija į kosmosą buvo iškelta 2011 m. rugsėjo pabaigoje. Jos paskirtis – padėti kinams kurti susijungimo kosmose technologijas, reikalingas kuriant pilnavertę kosminę stotį, kurią kinai ketina iškelti iki 2020 m. vidurio.

Pirmasis kiniškų kosminių aparatų susijungimas orbitoje tarp „Tiangong-1“ ir nepilotuojamo erdvėlaivio „Shenzhou“ įvyko 2011 m. lapkričio 2 dieną. Vėliau buvo atlikti ir du pilotuojami susijungimai su „Tiangong-1“: 2012 m. birželį jungtasi su „Shenzhou-9“, o 2013 m. liepą – su „Shenzhou-10“.

Pasibaigus kiniškiems valdomiems eksperimentams prasidės Europos kosmoso agentūros vadovaujami nebevaldomo aparato stebėsenos eksperimentai, kuriuos atliks Tarpagentūrinis kosmoso šiukšlių koordinavimo komitetas IADC.

IADC bus sudarytas iš kosmoso nuolaužų ekspertų ir kitų sričių mokslininkų, kurie atstovaus 13 skirtingų kosmoso agentūrų bei kitų organizacijų: NASA, ESA, nacionalinių Europos kosmoso agentūrų, Japonijos kosmoso agentūros, Indijos kosmoso tyrimų organizacijos, Korėjos aeronautikos bei kosmonautikos tyrimų instituto, Rusijos „Roskosmos“ ir Kinijos Nacionalinės kosmoso adminsitracijos.

IADC nariai „Tiangong-1“ kritimu pasinaudos kaip proga atlikti savo sugrįžimo į atmosferą bandymų kampaniją, kurios metu visi komisijos nariai dalinsis savo duomenimis apie numatomą sugrįžimo į atmosferą laiką bei kitais stebėsenos duomenimis, surinktais radarų ir kitų įrankių. Tikslas – palyginti duomenis, atlikti jų kryžminę analizę ir pagerinti prognozių tikslumą visoms komiteto narių atstovaujamoms organizacijoms.

Kur kris?

Kadangi kritimo laiko langas yra ganėtinai didelis, tikslių duomenų apie „Tiangong-1“ kritimo vietą nėra. Tačiau sprendžiant pagal kosminio aparato inklinaciją daroma išvada, kad jis kris kažkur tarp 43 laipsnių šiaurės ir 43 laipsnių pietų platumos linijų.

Įvertinus Kinijos laboratorijos masę ir gamyboje panaudotas medžiagas neatmetama galimybė, kad kai kurios „Tiangong-1“ dalys įveiks atmosferą nesudegusios iki galo ir pasieks planetos paviršių, tvirtina ekspertai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(11)
(0)
(11)

Komentarai ()