„Marso karai“ – kinai žada aplenkti NASA  ()

Lenktynės dėl kosmoso užkariavimo prasidėjo dar praėjusiame amžiuje, kuomet Sovietų Sąjunga bei amerikiečiai varžėsi, kurie gi pirmieji užkariaus kosmosą. Nors sovietinė sistema jau subyrėjo, tačiau kova dėl kosmoso tęsiasi toliau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lenktynėse su amerikiečiais dabar ketina kovoti Kinija. Kaip skelbia užsienio žiniasklaida, kinai žada iki 2020 metų Raudonojoje planetoje nutupdyti zondą ir taip padėti pamatus šios planetos kolonizavimui. Neabejojama, jog abi šalys nori būti pirmosios, kurios pagaliau nuskraidins žmones į Marsą.

Jungtinių Amerikos Valstijų kosmoso agentūra NASA planuoja savo misiją pradėti iki 2030 metų. Tačiau dabar į kovą dėl Raudonosios planetos žengia kinai, kurie teigia tai ketinantys padaryti anksčiau už amerikiečius.

Žinoma, konkurencija visuomet yra gerai, kadangi tai gali paspartinti projektų įgyvendinimą bei technologijų vystymąsi. Nacionalinė Kinijos kosmoso administracija patikino, jog vienos kosminės misijos metu ketinama paleisti zondą, kuris turėtų skrieti aplink Raudonąją planetą, bet taip pat ant paviršiaus nutupdyti marsaeigį.

Tai paklotų tvirtus pamatus Marso kolonizacijai ir galbūt leistų kinams pasiekti savo seną svajonę – aplenkti amerikiečius kovoje dėl kosmoso. Maža to, kinai tikina iki 2040-ųjų Marse ketinantys turėti jau veikiančią kosminę bazę, kurioje gyvens astronautai.

Tiesa, tai kol kas tėra kinų ambicijos. Vien pažvelgus į valstybių finansavimą tampa akivaizdu, jog NASA į Raudonosios planetos kolonizavimą žvelgia gerokai rimčiau. NASA jau išleido savo kosmoso programai 19 milijardų JAV dolerių, kai tuo metu kinai investavo „tik“ 3 milijardus.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(21)
(5)
(16)

Komentarai ()