Kuo skiriasi astronautai ir kosmonautai nuo vjomanautų, taikonautų ir spasijonautų?  ()

Apie 6-ąjį dešimtmetį NASA tam pasirinko terminą astronautas. Iš graikų kalbos astron – žvaigždė ir nautes – jūrininkas. Šį terminą tokia reikšme pirmasis pavartojo amerikiečių mokslinės fantastikos kūrėjas Neilas R. Jonesas apsakyme „Mirties galvos meteoras“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sovietų Sąjunga skraidindama pirmąjį žmogų į kosmosą pasirinko jį vadinti kosmonautu – iš graikų kosmos (visata). Dabar taip vadinami Rusijos parengti skrydžių į kosmosą dalyviai.

Nuo 2003 m., kai Kinija į kosmosą pirmąkart pasiuntė savo atstovą, ėmė populiarėti ir terminas taikonautas iš kinų taikung (kosmosas).

Be šių pasaulyje paplitusių pavadinimų, yra keletas retesnių. Prancūzai savo tautybės žmones, skrendančius į kosmosą, pavadina ir spasijonautais – iš lotyniško spacium (erdvė).

Malaizija į kosmosą siunčia ankasavan – iš sanskrito akaša (erdvė). O Indija tikisi į kosmosą iškelti kelis vjomanautus – iš sanskrito vjoman (dangus).

Tad visais atvejais tai tas pats, tik pagal terminą galima lengvai atsekti, apie kokios valstybės keliautojus į kosmosą eina kalba. Šiek tiek pasidaro bėdų, kai kosminėje misijoje yra kelių valstybių atsiųsti žmonės, tada juos tenka bendrai vadinti arba astronautais, arba kosmonautais, arba dar kitais terminais. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(14)
(7)
(7)

Komentarai ()