Surasta planeta su didžiuliu kiekiu vandens, tačiau... tai kenkia gyvybei  (0)

Vanduo yra reikalingas gyvybei, bent jau tokiai, kokią mes žinome. Tačiau kartais net ir vandens gali būti per daug.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Štai TRAPPIST-1 sistemos planetos f ir g greičiausiai yra apie 50% vandeninės ar ledinės. Tokia išvada gauta sumodeliavus tikėtiną jų cheminę sudėtį – didelis planetų spindulys ir maža masė reiškia, kad jose yra daug mažo tankio elementų ir junginių, iš kurių tikėtiniausias – vanduo.

Tiek daug vandens greičiausiai reiškia, kad planeta yra visa padengta vandenynu, kurio dugne dėl didžiulio slėgio susiformavęs egzotiškos struktūros ledo sluoksnis, atskiriantis uolienas nuo paviršiaus.

Paviršinių uolienų nebuvimas neleidžia vykti cheminės apykaitos procesams, kurie praturtintų planetos atmosferą kitokiais junginiais, nei vandens garai. Taigi mažai tikėtina, kad tokios planetos paviršiuje galėtų susidaryti koks nors „įdomus“ cheminių reakcijų tinklas, galintis duoti pradžią gyvybei.

Kitos TRAPPIST-1 sistemos planetos taip pat greičiausiai turi daug – iki 10 % – vandens; palyginimui Žemė vandens turi vos 0,2 %. Tai greičiausiai reiškia, kad planetos susiformavo ties vadinamąja ledo linija arba už jos, t. y. protoplanetinio disko dalyje, kurioje ledo luitai neišgaravo dėl žvaigždės spinduliuotės. Vėliau planetos turėjo atmigruoti artyn žvaigždės.

Tyrimo rezultatai publikuojami Nature Astronomy.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(38)
(6)
(32)

Komentarai (0)