Atrasta daug žadanti planeta: joje tikrai gali egzistuoti gyvybė (Video)  ()

Naujai atrasta planeta yra geriausia ir tinkamiausia vieta aptikti ateiviams, skelbia mokslininkai. Super-žemė turi kodinį pavadinimą LHS1140b.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai yra „labiausiai jaudinanti egzoplaneta“, kurią teko matyti per metų metus, o žmonija gali „sunkiai tikėtis geresnio taikinio“ aptikti ateiviams, tvirtina atradėjai, kurie aptiko minėtą egzoplanetą.

Planeta LHS1140b yra maždaug dešimt kartų arčiau savosios žvaigždės, nei mes esame arčiau Saulės. Tačiau naujai atrastos egzoplanetos motininė saulė yra raudonoji nykštukė, todėl ji skleidžia tik pusę tiek šviesos kiek mūsiškė Saulė. Pati egzoplaneta, mokslininkų teigimu, slypi pačiame gyvenamosios zonos viduryje.

„Tai labiausiai jaudinanti egzoplaneta, kokią man teko matyti per pastarąjį dešimtmetį. Mes galime vargiai tikėtis geresnės vietos atsakyti vienai iš didžiausių mįslių moksle – ieškant gyvybės už Žemės ribų“, - kalbėjo astronomas Jasonas Dittmannas iš Harvardo Smitsono centro.

Virtuali kelionė į LHS1140 planetą

Mokslininkai akcentuoja, jog vienas svarbiausių faktorių yra tai, kad motininė saulė LHS1140 sukasi labai lėtai ir išskiria itin mažai energijos bei radiacijos nei kitos panašios žvaigždės.

Todėl neatmetama, jog ji suteikė tinkamas sąlygas egzoplanetoje susiformuoti atmosferai bei atsirasti vandeniui, o šie elementai labai svarbūs gyvybės palaikymui.

Super-žemė yra apie penkių milijardų metų amžiaus. Jos skersmuo yra apie 1,4 karto didesnis nei Žemės, ji taip pat turi daug didesnę masę ir tankį, o tai reiškia, kad ji tikriausiai sudaryta iš uolienų ir turi tankų geležies branduolį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(29)
(3)
(26)

Komentarai ()