Kuo skiriasi juoda duona nuo baltos? Ar tiesa, kad duona parduotuvėse gali būti dažyta?  ()

„Juodą spalvą duonai suteikia salyklas“, – aiškina Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vida Jarošienė. Pašnekovė pasakoja, kuo skiriasi tamsios bei šviesios duonos sudėtis, kodėl svarbu tinkamai paruoštas salyklas bei pataria, kaip išsirinkti sveiką duoną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

LRT RADIJO klausytoja iš Kauno sunerimo, kad duonos atspalviai skiriasi, nes ji yra dažoma. Moteris taip pat teiraujasi, kuo skiriasi tamsi bei šviesi duona.

VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė V. Jarošienė neigia gandus apie dažomą duoną: „Salyklas – tai miltai, gauti iš sudaigintų ir išdžiovintų miežių bei rugių grūdų. Kai naudojame tik rugių grūdų produktus salyklo gamybai, tada jis yra tamsesnis. Duonelė tikrai nėra dažoma cheminiais dažais ir kitais maistiniais priedais. Tačiau salyklas suteikia duonai spalvą, purumą, todėl gamintojai naudojai jį tam, kad išgautų tamsesnį gaminį.“

Pašnekovė pažymi, kad ruginė liaudyje vadinama tamsia, o kvietinė – šviesia duona. Anot V. Jarošienės, duonos gamybai įtvirtinti reglamentai numato, kad „juodos duonos sudedamųjų produktų sąraše rugių miltų turi būti ne mažiau 90 proc., o šviesios atvirkščiai – ne mažiau 90 proc. kvietinių miltų.“

Tamsų atspalvį duonai suteikiantį salyklą reikia tinkamai paruošti, pabrėžia VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė. „Svarbu, kad gamintojai neperkeptų grūdų, jog nesusidarytų degėsiai, kurie gali sugadinti duonos kokybę“, – sako V. Jarošienė.

Moteris taip pat atkreipia dėmesį į cukraus vartojimo problemą – kuo jo daugiau, tuo labiau vartotojai pamėgsta saldžią duoną, pamiršę tikrąjį skonį.

„Reikia, kad gamintojai mažintų cukraus bei druskos naudojimą. Didžiulė rinka mums leidžia pasirinkti – kai kurie prekiniai ženklai į savo duonelę deda kur kas mažiau cukraus bei druskos. Būtina paskaityti etiketę ir stebėti“, – pataria specialistė V. Jarošienė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(13)
(4)
(9)

Komentarai ()

Susijusios žymos: