Dar niekas nėra daręs to, ką padarė šie mokslininkai: Antarktidoje jau nuimtas pirmasis daržovių derlius - salotos, ridikėliai ir net agurkai  (2)

Vienas Antarktidoje dirbantis mokslininkas nuėmė pirmąjį savo užaugintų daržovių derlių – 3,6 kg salotų, 18 agurkų ir 70 ridikėlių. Daržovės auga naujoviškame šiltnamyje netoli vokiečių poliarinės tyrimų stoties „Neumayer III“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jos auga be žemės, dienos šviesos ir pesticidų. Kas kelias minutes, valdant kompiuteriui, šaknys yra apipurškiamos maistingųjų medžiagų tirpalu.

„Neumayer“ stoties įgula labai laukė derliaus, sakė kosmonautikos inžinierius Paulas Zabelis iš Vokietijos aviacijos ir kosmonautikos centro (DLR) Brėmene.

Vasario viduryje jis šiltnamyje pasėjo pirmąsias daržoves. Nuo gegužės mokslininkas tikisi kas savaitę nuimti iki 5 kg salotų, pomidorų, agurkų, paprikos, ridikėlių ir žolelių derliaus.

Arktinę žiemą „Neumayer“ stotis yra atkirsta nuo išorinio pasaulio. Įgula mėnesių mėnesius minta atsargomis – ir yra priversta atsisakyti šviežių daržovių.

Vykdydami vienerių metų projektą, DLR mokslininkai tikisi įgyti žinių būsimoms misijoms į Mėnulį ir Marsą. Ten šiltnamiai galės aprūpinti astronautus šviežiomis daržovėmis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(15)
(2)
(13)

Komentarai (2)