Kaip keičiasi žmonių ūgis visame pasaulyje? Kur gyvena pačios mažiausios moterys pasaulyje, ir kokios keistenybės darosi su Korėjos moterimis  (1)

Kiekvienas nori būti aukštesnis – o neretai kiekviena karta ūgiu praauga savo tėvus. Pagal šią logiką, žmonės pasaulyje darosi vis aukštesni. Vis dėlto, pasirodo, kad tai galioja ne visame pasaulyje – vienose šalyse žmonės darosi aukštesni, o kitose – netgi žemesni.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Štai Pietų Korėjos moterys matyt valgo kažką ypatingo, nes jų ūgis sparčiai didėja. Per paskutinį šimtmetį moterų ūgis šioje valstybėje vidutiniškai padidėjo 20 centimetrų! Šis rodiklis yra didžiausias iš visų pasaulio valstybių.

Na, o vyrų tarpe sparčiausiai auga iraniečiai – vidutinis jų ūgis per paskutinį amžių padidėjo beveik 17 centimetrų.

Amerikiečiai savo ruožtu pradeda atsilikinėti. 1914 metais JAV vyrai buvo treti pagal ūgį pasaulyje, o moterys – ketvirtos. Dabar tiek vyrai, tiek moterys atsidūrė viduryje, ir pagal ūgį tėra 40 pasaulyje.

Kiekvienos valstybės ūgio statistika buvo gauta iš didžiulio tyrimo, kuris buvo paskelbtas žurnale „eLife“. Šiame tyrime buvo žiūrima, kaip žmonių ūgis kito per pastarąjį šimtmetį, visame pasaulyje.

Tyrimo metu gauti duomenys pateikia nemažai įdomių faktų:

Štai amerikiečiai per pastaruosius 100 metų paaugo gan nežymiai – vidutiniškai vos 5 centimetrus.

1914 metais Švedija turėjo aukščiausius vyrus ir aukščiausias moteris pasaulyje, tačiau dabar jos estafetę perėmė Baltijos šalys – Latvija ir Estija patenka į aukščiausių pasaulyje vyrų ir moterų penketukus.

Gvatemalos moterys prieš šimtą metų buvo žemiausios moterys pasaulyje, o vidutinis jų ūgis buvo vos 137 centimetrai. Šį titulą jos išlaikė ir dabar – nors ir paaugo 5 centimetrais.

Vyrai yra aukštesni už moteris visose pasaulio šalyse – vidutiniškai 12,5 centimetro. Prieš šimtmetį šis skirtumas buvo 10 centimetrų.

Įdomu tai, kad žmonių ūgis JAV pastaruoju metu ėmė mažėti. Savo piką jis pasiekė 1988 metais moterims ir 1996 metais – vyrams. Vienas tyrimo autorių Majidas Ezzati iš Karališkojo Londono koledžo sako, kad kadaise JAV buvo aukštų žmonių šalimi, tačiau ilgainiui maistingųjų medžiagų kokybė šioje šalyje suprastėjo. Nuo praėjusio amžiaus aštuntojo dešimtmečio išaugo gaunamų pajamų atotrūkis, dėl ko vargingiau gyvenantys žmonės ėmė gauti prastesnės kokybės maistą. Na, o tai ėmė tempti žemyn visą šalį.

Be to, dėl JAV kritimo ūgio kategorijoje atsakinga gali būti imigracija iš Centrinės Amerikos bei pietų Azijos, kur žmonės įprastai yra žemesni.

M. Ezzati bei dar beveik 800 mokslininkų išanalizavo 1500 apklausų bei tyrimų, ir gavo duomenis apie 18,6 milijono žmonių ūgį iš 200 pasaulio šalių.

Labiausiai savo augimu išsiskyrė rytų Azijos gyventojai. Ašuoniolikmečiai Japonijoje, Kinijoje ir Pietų Korėjoje yra ženkliai aukštesni nei prieš 100 metų. Nors augimas Japonijoje kiek sulėtėjo, Kinija ir Pietų Korėja ir toliau kopia aukštyn ūgio statistikos lentelėje.

Nors Afrikos šalys auga ekonomikos srityje, jų žmonės ėmė mažėti. Daugumoje Afrikos šalių aštuoniolikmečiai tapo žemesni, lyginant su praėusios amžiaus septintuoju ir aštuntuoju dešimtmečiais, kai baigėsi kolonijų era.

M. Ezzati sako, kad kai kurios šalys sumažino sveikatos priežiūrai skiriamus pinigus, taip pat žemdirbystei skiriamus pinigus. Anot jo, labiausiai šių veiksmų buvo paveiktos vargingiausios šalys.

Nors genai vaidina svarbų vaidmenį apsprendžiant mūsų ūgį, vidutinis valstybės gyventojų ūgis demonstruoja bendrą valstybės žmonių sveikatos lygį. Žmogaus ūgį labiausiai nulemia vaikystės metu gauto maisto maistingumo lygis ir infekcijos. O anot M. Ezzati, daugėja įrodymų, kad aukštesni žmonės gyvena ilgiau.

Profesorius teigia, kad didžiąją dalį to lemia mažesnė tikimybė susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Be to, aukštesnės moterys turi mažesnę komplikacijų tikimybę gimdymo metu, o patys kūdikiai turi mažesnę tikimybę mirti gimdymo metu nei kūdikiai, kurie gimsta žemesnėms moterims.

Tiesa, palyginimui – žemesni žmonės turi mažesnę tikimybę susirgti kai kurių formų vėžiu – pavyzdžiui, storosios žarnos vėžiu. Tačiau M. Ezzati sako, kad apibendrinant geriau yra būti aukštu.

Be to, aukštesni vaikai turi geresnį pasisekimą ateityje. Mat aukštas ūgis yra geresnio išsilavinimo bei aukštesnių pajamų požymiu. O tai duoda apčiuopiamos naudos visuomenei.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(16)
(8)
(8)

Komentarai (1)