7 mitai apie žaibus, kuriais privalote nustoti tikėti: ar žaibas trenkia du kartus ir ar jus apsaugos automobilio padangos?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

bahuriux 2018-04-26 10:22
Apskritai atmosferoje 1 m aukščio skirtumas turi ~100V įtampą. Pakelti kad ir tokį nevykusį aitvrą per smarkų vėją jokių problemų ir į didelį aukštį, pvz 500m ir aukščiau. O tai nemažiau nei empire state building aukštis su antena. http://electricity-automation.com/en/electricity/10 Šitą ir bandė įrodyti Bendžaminas Franklinas. Tai tiems "mitų griovėjams" būtu neprošalį pasitikrinti daug (mokslinių) faktų prieš juos nurašant.
Hmz 2018-04-26 11:18
Kariaudamas su mitais neišmanėlis autorius pats prirašė nesąmonių. "Jis į dangų pakėlė aitvarą, į kurį trenkė žaibas, o elektros srovė laidu nusigavo iki stiklainyje uždaryto rakto" Niekur eksperimento aprašyme nesakoma, kad žaibas būtų trenkęs į Franklino aitvarą. Aitvaras paprasčiausiai pasigavo statinę elektrą iš aukštesnių atmosferos sluoksnių. "Dar daugiau - mokslininkai nemano, kad aitvarą įmanoma pakelti taip aukštai, kad šis pritrauktų žaibą" Aitvaro ir nebūtina kelti labai aukštai, kad jis pasigautų atmosferinę elektrą. Artėjant audrai elektrostatinis laukas būna toks didelis, kad net ant pastatų špilių kartais užsidega šv. Elmo ugnelės.