Nustebsite sužinoję, koks tai gyvis - matytas daugelį kartų, bet iš šių nuotraukų jį atpažintų tik nedaugelis  ()

Šiose įspūdingose iš labai arti darytose nuotraukose matomas mums visiems gerai pažįstamas ir daugelį kartų matytas gyvis. Ar atpažįstate, kas tai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai yra skruzdėlė. Ar kada matėte šį ypatingą gyvį iš taip arti?

Keisčiausiai atrodo skruzdžių akys. Kaip ir dauguma vabzdžių, skruzdės turi sudėtines akis, sudarytas iš daugybės mažų lęšių, sujungtų kartu. Jos taip pat turi tris mažus regėjimo organus ant viršugalvio, skirtus aptikti šviesai. Palyginti su stuburiniais gyvūnais, daugumos skruzdžių regėjimas yra gana silpnas, o kelios požeminės rūšys yra visiškai aklos.

Skruzdėlės yra labiausiai išsivysčiusi vabzdžių šeima. Jų kolonijos yra sudėtingi socialiniai dariniai su darbo pasiskirstymu ir komunikacijos sistemomis, kurios leidžia koordinuoti veiksmus atliekant atskiram individui neįveikiamas užduotis. Kai kurios rūšys turi išvystytą „kalbą“ ir geba perduoti informaciją.

Bendruomenėse gyvenančios skruzdėlės dėl pasiskirstymo į kastų sistemas savo kolonijose tiksliai pasidalina pareigomis. Tai darbininkės, kareiviai, motinėlės, tranai.

Skruzdėlės dažnai laikomos darbštumo pavyzdžiu ir simboliu. Nešdamos svorį, skruzdėlės sprandu išlaiko pusiausvyrą. Skruzdėlių gebėjimą panešti įspūdingą svorį lemia ne tik jėga, bet ir technika bei pusiausvyra. Kembridžo universiteto mokslininkų grupė nustatė, kad galva ir sprandu skruzdėlės reguliuoja krovinio pasvirimo laipsnį, kol randa tinkamą atramos tašką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(16)
(4)
(12)

Komentarai ()