Tiesiog svajonių gyvenimas ar beprotybė? Pahoa gyventojų neišvijo net ugnikalnis - laukia, kol ir vėl galės atstatyti lavos prarytus namus (Video)  ()

Punos regione ir jame esančiame Pahoa miestelyje esantis nekilnojamas turtas yra bene pigiausias, lyginant su likusiu Havajų salynu. Būtent čia išsiveržusio Kilauėja ugnikalnio lava suniokojo dešimtis namų, buvo evakuota tūkstančiai gyventojai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gyventojai pasakoja, jog maždaug 40 arų žemės sklypą čia galima įsigyti už maždaug 15-20 tūkst. dolerių. Apie gyvenimą Havajuose svajojantys atvykėliai dažnai įsikuria būtent čia. Dažnai pastarieji įsigiję žemės gyvena nameliuose ant ratų, taupo ateities svajonių namams, verčiasi paprastais darbais ir valgo toje pačioje žemėje nokstančiais avokadais, papajomis ir mangais.

Prieš ketverius metus į Pahoa iš Kalifornijos atvykusi 59-erių Corey Hale pasakoja, kad nors jos pajamos nėra didelės, bet gyvenimas Havajuose yra gražus.

„Pahoa gyvenau vagonėlyje, taupiau pinigus namo statyboms. Čia susikūriau puikų gyvenimą. Jis paprastas, neprabangus, bet tikras ir neapsakomai gražus“, – pasakoja trečiadienį iš savo žemės sklypo evakuota amerikietė.

Kitas Pahoa gyventojas Amedeo Markoffas dalijasi, kad šiame mieste gyvena daug meniškos sielos žmonių. Jie užsiima įvairiais menais, drožia medines statulėles, vėliau jas parduoda turistams.

„Čia gyvena daug realiai badaujančių menininkų. Žinios apie ugnikalnio išsiveržimą atbaidė turistus, ir bendruomenė, kur daug kam sunku sudurti galą su galu, atsidūrė dar blogesnėje situacijoje“, – pasakojo A. Markoffas.

Kita vertus, vyras priduria, kad išskirtinė vieta ir jos grožis kompensuoja gyventojų nerimą dėl nepritekliaus.

„Yra daugybė priežasčių, kodėl žmonės nori gyventi Punoje, tačiau pagrindinė – žadą atimantys vaizdai. Antroji – pigus nekilnojamasis turtas“, – tikino vyras.

Tiesa, havajietis nuogąstavo, jog žiniasklaidoje plačiai apšviečiamas Kilauėja išsiveržimas ne visuomet atitinka tikrovę.

„Žmonės galvoja, kad esame neviso proto. Mes nušviečiami lyg bepročiai, lyg gyventi čia yra visiška beprotystė. Tačiau daugybė čia gimusių ir atvykusių žmonių patvirtintų, kad gyvenimas Punoje yra magiškas“, – tikino A. Markoffas.

Vyras pridūrė, kad šiuo metu vietovė atrodo it verdantis katilas, o tai primena „senuosius Havajus“, kai tam tikros salyno vietos dar nebuvo taip gausiai apgyvendintos ar apstatytos dangoraižiais.

„Net pats vulkanas turi savito žavesio. Jausmas, kai taip arti šalia tavęs kuriasi nauja žemė yra neįtikėtinas. Tai labai galingas reiškinys“, – samprotavo havajietis.

Šiuo metu iš Havajų (Didžiojoje) saloje esančio ugnikalnio rytiniame pakraštyje esančiose gyvenvietėse atsivėrusių naujų stemplių veržiasi lavos srautai ir fontanai. Dėl šio išsiveržimo teko evakuoti beveik 2 000 gyventojų, taip pat buvo sunaikinta daugiau kaip 30 namų ir kitų pastatų.

Mokslininkai trečiadienį sakė, kad sprogstamojo išsiveržimo Kilauėjos viršūnėje pavojus didės artimiausiomis savaitėmis, lavai slūgstant iš viršūnės kraterio į ugnikalnio pakraščius. Garo sprogimų gali įvykti, jeigu lava nusileis žemiau požeminių vandenų lygmens, nurodė JAV Geologijos tarnyba (USGS).

Evakuoti Pahoa gyventojai tikina nerimaujantys, kaip po lavos antplūdžio atrodys jų namai, tačiau visi vieningai tikina esantys pasirengę juos atstatyti.

Žinių reportažas apie Kilauėjos ugnikalnio išsiveržimą

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()