Beždžionės gali būti labai sumanios - Japonijoje sugalvojo kaip pabėgti iš aukštos įtampos tvora apjuosto aptvaro  ()

Per žinių laidas ir įvarius filmus dažnai matome, kaip beždžionės demonstruoja savo intelektą. Kad jos yra protingi primatai, žmonija žino – tačiau tai dar kartą patvirtina ši istorija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

15 beždžionių grupė, su kuriomis yra atliekami itin svarbūs tyrimai, ištrūko iš savo miškingų namų Kioto universiteto primatų tyrimo institute Japonijoje, kai sugalvojo kaip būtų įmanoma peršokti 5 metrų aukščio elektrinę tvorą.

Beždžionės sugebėjo pabėgti panaudodamos medžių šakas kaip katapultą – ir taip peršokti aukštos įtampos tvorą, kuri buvo nutolusi nuo medžių vos per tris metrus. Tiesa, nors jos pademonstravo savo protingumą sugebėdamos pabėgti iš nelaisvės, tačiau ką daryti su naujai atrasta laisve nežinojo. Beždžionės toli nenubėgo ir liko prie ką tik peršoktos tvoros, kol galiausiai instituto prižiūrėtojai, pasitelkęį pagalbą riešutus, jas priviliojo atgal.

Primatų tyrimo instituto vadovas Hirohisa Hirai sakė, kad šis pabėgimas išties yra neįtikėtinas, ir kažką panašaus jos atliko pirmą kartą. Anot jo, tarp visos beždžionių grupės galėjo kilti ginčas, todėl 15 individų grupelė nusprendė atsiskirti ir pabėgti. H.Hirai džiaugėsi, kad beždžionės liko prie tvoros. Greičiausiai jos norėjo likti prie kitų beždžionių, todėl instituto darbuotojai jas nesunkiai sugavo. Žinoma, visi liko sužavėti tokiu beždžionių intelektu.

Mokslininkai ėmėsi atsargumo priemonių ir nukirto medžius, kurie buvo panaudoti pabėgimui – ir tuos, kurie galėtų būti panaudoti ateities pabėgimams. Kioto institutas yra vienas pirmaujančių tyrimų centrų pasaulyje. Jame tiriamas primatų socialinis bendravimas, elgesys, biologija bei jų evoliucija. Šio instituto tyrimai yra pripažįstami visame pasaulyje. Institutui priklausančiame aptvertame miške šiuo metu gyvena apie 80 beždžionių, iš kurių 15 ir sumanė pabėgti.

Parengta pagal „The Telegraph“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(10)
(5)
(5)

Komentarai ()