Lietuva vis dar yra sovietinė respublika, o SSRS vis dar gyva? NASA kartais pamiršta, kas vyksta Žemėje  ()

JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmonautikos agentūra NASA visuomet yra priešakinėse kosmoso užkariavimo linijose. Tik kad besirūpindami kosmoso tyrimais amerikiečiai kartais užmiršta tai, kas vyksta Žemėje. Pavyzdžiui, gali susidaryti įspūdis, kad jie iki šiol nepastebėjo, jog SSRS jau nebėra, o Lietuva yra nepriklausoma respublika.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokį įspūdį galima susidaryti apsilankius NASA svetainėje, skirtoje patikrinti, kada virš jūsų galvos praskris Tarptautinė kosminė stotis, ir bandant įrašyti Lietuvos pavadinimą: duomenų bazėje, pagal kurią parenkami geografinių objektų paieškos rezultatų siūlymai, yra ne tik Lietuvos pavadinimas, bet ir Lietuvos sovietinės socialistinės respublikos pavadinimas.

Tiesa, Lietuva nėra išimtinė – NASA duomenų bazėje išsaugoti visi sovietinių respublikų pavadinimai (anglų kalba). Taip pat galima rasti ir Stalingradą, Leningradą. Kita vertus, panašiu metu išnykęs Vokietijos demokratinės respublikos pavadinimas jau yra pašalintas, tarp siūlomų paieškos rezultatų nėra ir Čekoslovakijos, ir Jugoslavijos, ir Vokietijos demokratinės respublikos.

Panašaus istorinio paveldo galima aptikti ir kitose sistemose. Pavyzdžiui, tarptautinis Sankt Peterburgo Pulkovo oro uostas iki šiol išsaugojo Tarptautinės oro transporto asociacijos pagal Leningrado pavadinimą suteiktą kodą LED, Ho Ši Mine esantis Tan Son Nhato oro uostas turi kodą SGN (anksčiau miestas buvo vadinamas Saigonu).

NASA atstovai į 15min klausimus apie sovietinį paveldą informacinėse bazėse straipsnio publikavimo metu nebuvo atsakę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Vaidas Neverauskas
(14)
(4)
(10)

Komentarai ()

Susijusios žymos: