Jei ežeruose Lietuvoje pamatote šį vorą, geriau jo neerzinti: vienintelis voras, gyvenantis po vandeniu ir skaudžiai geliantis (Video)  ()

Vandeninis sidabriukas – vienintelis voras, gyvenantis po vandeniu. Jį galima rasti ir Lietuvoje. Šis voras gali gana skaudžiai įgelti žmogui, tad mokinių neformaliojo švietimo centro gamtos skyriaus vedėjas Almantas Kulbis rekomenduoja šio voro į rankas neimti. Tačiau žmogui jis iš esmės nėra pavojingas, jo įkandimas mirtinas tik buožgalviams, teigia jis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anot A. Kulbio, tai nedažnas, bet ir ne retas voras, jį galime sutikti besimaudydami ežeruose ar pakrantėse šalia žaliuojančių augalų: „Dažnai jis primena gyvsidabrio lašą, vadinamas sidabriuku, nes turi šiek tiek sidabro spalvos. Jo kūnas yra padengtas aksominiais plaukeliais.“

Šis voras taip pat stato oro pilis – varpus, kuriuose vėliau ir gyvena, aiškina A. Kulbis: „Tai vienintelis voras, kuriam po vandeniu būtų beprasmiška regzti didelius tinklus. (...) Sausumoje jis negyvena, nes visą laiką praleidžia po vandeniu, nors kvėpuoja deguonimi. Jis iškyla į paviršių ir iš ten atsineša oro burbuliukus, perkelia juos į varpą, esantį po vandeniu, tokiu būdu ten kaupia oro atsargas.“

Kaip LRT televizijos laidoje „Laba diena, Lietuva“ pasakoja jis, vandeninis sidabriukas maitinasi smulkesniais už save gyvūnais, yra plėšrūnas ir kartais į oro burbulą atsineša smulkių vėžiagyvių, ten juos pakabina.

„Kitaip nei kiti vorai, vandeniniai sidabriukai po dauginimosi savo patinėlių nesuėda, jie net gali ir toliau kartu gyventi viename oro varpe“, – sako A. Kulbis.

Plačiau – laidos įraše (žiūrėti nuo 42:28)

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(18)
(1)
(17)

Komentarai ()