Vėl reikės perrašyti biologijos vadovėlius? 1 kambario buto plotas mūsų pilve - naujausi mokslininkų skaičiai kardinaliai kitokie, nei manyta anksčiau  ()

Medicinos vadovėliai, aprašantys žmogaus virškinimo organus, moko, kad žmogaus plonosios žarnos, turinčios daugybę raukšlių ir kauburėlių, yra milžiniško dydžio. Iki šiol medicinos mokslas teigė, kad jų vidinio paviršiaus, pasisavinančio maistingąsias medžiagas, išklotinė siekia net  180–300 kvadratinių metrų, t. y. teniso aikštyną atitinkantį plotą. Dabar du švedų mokslininkai įrodė, kad ši aksioma yra klaidinga.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Vietoj teniso aikštyno žmogus turi tik 1 kambario apartamentus pilve, – pareiškė Larsas Fändriksas iš Geteborgo universiteto. – Tai yra tik klaidinantis skaičių žaismas. Žmogaus skrandžio ir žarnyno trakto vidinio paviršiaus plotas yra labai svarbus veiksnys maisto pasisavinimui.“ Vietoj 150–300 kvadratinių metrų, kaip mus moko vadovėliai, plonųjų žarnų plotas iš tikrųjų siekia tik 30–40 kvadratinių metrų.

Nuo žmogaus burnos iki išangės driekiasi labai vingiuotas 5–6 metrų ilgio kelias. Didžiausią jo atkarpą sudaro plonosios žarnos, kurios išskaido ir pasisavina maisto molekules. Jeigu plonosios žarnos būtų lygus vamzdelis, tai šiai užduočiai būtų skirtas vos pusmetrio ilgio organo paviršius. Žiedinės raukšlės, gleivinės kauburėliai ir įdubos, mikroskopiniai ląstelių iškyšuliai padidina žarnos paviršiau plotą 500 kartų ar daugiau, remiantis oficialia mokslo versija.

Švedų mokslininkas L. Fändriksas su savo kolega Herbertu Helanderiu pasiryžo tiksliau ištirti visą virškinamojo trakto paviršiaus padidėjimo efektą. Jie panaudojo rentgeno tyrimų duomenis bei mikroskopinius audinių pavyzdžius, paimtus endoskopinių tyrimų metu.

„Iš viso susidaro ne didesnis kaip 40 kvadratinių metrų virškinamojo trakto paviršius, jei priskaičiuosime 1 burnos, stemplės ir skrandžio kvadratinį metrą bei 2 storosios žarnos kvadratinius metrus“, – padarė išvadą švedų mokslininkai. Savo tyrimų rezultatus jie paskelbė leidinyje „Scandinavian Journal of Gastroenterology“.

„Skrandžio ir žarnyno traktas kaip dinamiška sistema pilvo ertmės viduje yra sunkiai išmatuojamas, – paaiškino H. Helanderis, kodėl šiuolaikiniuose vadovėliuose yra įsivėlusi tokia didelė klaida. – Ankstesni matavimai buvo atliekami arba po žmogaus mirties, arba darant pilvo operacijas, kai audiniai būna atsipalaidavę. Todėl ir buvo gauti tokie klaidinantys rezultatai.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(13)
(1)
(12)

Komentarai ()