Mitai ir tiesa apie saulės jėgaines: kas iš tikro vyksta su saulės jėgainėmis apniukusiomis dienomis Lietuvoje?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

langas 2018-07-10 10:03
Dar norėčiau, kad atsakytų į kitus klausimus kaip pvz: 1. Tiesa ar melas, kad saulės energijos moduliai degraduoja ir kas metai drastiškai krenta jų naudingumo koeficientas? 2. Tiesa ar melas, kad apytiksliai sumokėjus apie ~3,000 Eur už 3kW (čia tiksliai nežinau) įrangą, ji Lietuvoje praktiškai atsiperka tik per 10 - 15 metų? 3. Tiesa ar melas, Lietuvoje, vidutiniam namui nelabai apsimoka įsirengti (tik už savo lėšas) saulės paneles nes įskaitant jų degradavimą ir saulėtų dienų skaičių, ir "pasaugojimo" mokestį, kai nenaudoji visos energijos (ypač faktas tas, kad dieną mažiausias suvartojimas, o dieną ir gaminamą tiktais? Prašau, kas išmanote ar esate darę, atsakykite. Ačiū
bahuriux 2018-07-10 11:12
Tiesa visais trimt atvejais, iš dalies iškyrus 1 klausimą, nes degradavimas nėra drastiškas, per 25 metus krenta 20-25 proc. efektyvumo, manau tai ne tip jau ir drastiškai.
S.J 2018-07-10 11:14
1. Taip degraduoja ir čia nėra nieko nuostabaus. Laikui bėgan viskas degraduoja. Jūsų automobilis laikui bėgant taip pat degraduoja. degradavimas nuo 100% iki apie 75% per 25m 2. Atsiperkamumas priklauso nuo labai daug faktorių. Nuo elektros kainos rinkoje, nuo suvartojamo elektros kiekio. Taip pat reikia nepamiršti, jog į atsiperkamumą neįtraukia tokių veiksnių kurie tiesiogiai nesusije, tarkim mažesnė aplinkos tarša ir kiek tai sutaupo pinigų per kitas išlaidas. 10m atsiperkamumas yra pakankamai normalus laiko tarpas. Nereikia kurti iliuzijų, jog bet kokios investicijos atsipirks per 1-5 metus. 3. Ar apsimoka ar ne čia jau kiekvieno žmogaus supratimo reikalas ir į ką orientuoja savo investicijas. Jei gyventi ir nenaudoti elektros kuri gaunama deginant iškastinį kurą, ir prisidėti prie CO2 ir kitų išmetamų dujų mažinimo, tai tokie žmonės net nesvarto kiek pinigų jiem tai atneš, jie tiesiog naudosis saulės energija savo reikmėms. Jei jūsų tikslas yra uždirbti, tada jau kitas klausimas, nes pagal viską, atsiperkamumas bus jumtamas tada kada bus investuojama pakankamai dideli kiekiai pinigų į didelias saulės elektrines. kitu atveju jums gal būt sugryš tik keli eurai per mėnesi, gal, ir tai jūsų paprasčiausiai netenkins ir nemotyvuos. Geriausias būdas viską realiai išsiaiškinti yra pabendrauti su žmonėmis kurie jau tai naudoja kaip pvz. https://www.youtube.com/watch?v=FdblPdNldz4?t=1s
AAA000 2018-07-10 12:06
1. SB degraduoja pradzioje siektiek greiciau, kokius 5%. nes cia pagrinde montavimo klaidos ir surinkimo netobulumai. paskui jei nejudini ir nedauzai, degradacija praktiskai stabilizuojasi ir po koki 1% metams. pagrinde tik del temperaturiniu procesu ir pavirsiaus susibraizymo. o visumoj SB ilgalaikis produktas, ir 100 metu gali nesunkiai istemt - jei priziuresi. tos kur defektuotos - iskart pasimato. pakeiti gerom ir turesi ilgaamze jegaine su minimalia prieziura. dar reikia turet minty, kad cia kristalines SB letai degraduoja. yra visokiu "pigesniu" organiniu SB - va tos tai degraduoja zenkliai greiciau. 2. cia kaip skaiciuosi. jei su viskuo - SB, karkasai, inverteriai, laidai, pajungimas, perkant nauja - tai kaina panasi i 1000€ uz kilowata. didesnes jegaines - pigiau - nes jau atidirbti variantai ir sukomplektuota buna. jei pirkt deveta ir montuotis paciam, pirkimo kaina numust galima 2,5-3 kartus. siaip reikia siektiek ziniu. pagrinde pinga tik SB. kitos elektrines dalys nepinga, o jos apie puse saules elektrines kainos sudaro. atsiperka greiciau butent tie "naudoti" variantai, o ne perkant nauja elektrine. tikslai gali skirtis - vieniem reikia autonomines jegaines - net elektros tinklai ivado nedaro. o kiti tiesiog taupo. reikia turet minty, kad pinigu tu neuzdirbi. tiesiog islaidas uz elektra iskeiti i islaidas elektrinei. ir pinigus vistiek isleidi - telieka tik iranga - o jos naudotos kaina - zenkliai nuvertejusi ateity manau isvis surinkines tas pusiau degradavusias SB kaip atliekas. 3, neapsimoka silpnesniu nei 0,5-1kw. tada nuostolis. kuo galingesne - tuo greiciau atsipirkineja (tiksliau taupo kwh). cia dar priklauso ir nuo suvartojimo. jei vartoji iki 100-150kwh menesiui irgi mazai sansu kad apsimokes. bet jei kokius 500kwh suvartoji per menesi - tada verta.
S.J 2018-07-10 15:23
Noriu paklausti, o automobili dauguma perka, tam kad jis atsipirktu ar visai kitam? Jei skaiciuosim kas atsiperka ar ne, kas naudinaga ar ne, tai jei automobilis tiesiogiai nuzdirba pinigu, jis tiesiog nesa nuostoli, kuras, draudimai, remontas ir panasiai. Taip ir su saules elementais, viskas priklauso i ka visa tai yra orientuota.
bahuriux 2018-07-10 16:40
Automobilis atsiperka ar ne skaičiuoti reikia taip, auto kaina dalinam iš to kiek jis gyvens ir kiek nuvažiuos, kiek suės kuro ir kiek reikės vidutiniškai kitų išlaidų jam viską susumuojam/nuvidurkinam paskaičiuojam kokia 1 nuvažiuoto km kaina vs kiek prarasi laiko ir pinigų pasirinkęs alternatyvą, tarkim viešajį transportą, dviratį, taksi, citibee, ar dar bala žino ką. Man atsiperka šeimoj turėti netgi du ekonomiškus, bet normalaus dydžio automobilius, vienas iš jų gana galingas, abu ėda tą patį. Laikas kurį prarasčiau turėdamas vieną arba nei vieno auto, būtu perdidelė prabanga, o beto nuvažiuoto kilometro kaina su alternatyvomis, labai jau abejotina ar būtu pigiau. Su dviračiu labai pavojinga važinėti Klaipėdoj ir už Klaipėdos, kai nudauš koks BMW tada galėsi paskaičiuoti kas atsiperka, arba jau nebereikės. O su atsinaujinančia energija labai paprasta, arba ji atsiperka per mažiau nei 10 metų arba tai neš nuostolį, jei neatsiperka per ~10 metų reiškia prasta investicija, nes banko palūkanos +/- suvalgys pelną. SB ant individualaus namo, kai per metus suvartojama 6000+kWh atsiperka per 12-25 metus priklauso kaip skaičiuosi, reikėtu nepamiršti ir gedimų, bei to kad gamta gali sugadinti PV paneles vėjas, kruša ir tt.. Šilumos siurbliai labai populiarėja, visokios kondyškės ir oras vanduo, nes tie aparatai pigūs, ilgaamžiai, nereikalauja priežiuros suteikia max komfortą, nereikia nieko raginti ir kišti per prievartą, nes jie atsiperka, jei vistik atsiperka per tą patį laiką kaip kokie ten granuliniai, ar dujiniai katilai, tai vistiek suteiks daug didesnį komfortą ir nereikalauja priežiūros. Norit pažaisti ekologiją ir "sumažinti" CO2 emisijas nusipirkit iš lidlo sviestuvą su saulės baterija su judesio davikliu ir integruotu mažu akumu. Tik neskaičiuokit (nes nusivilsit) kiek ta SB 10X10 cm pagamina energijos, kiek nuostolių sisitemoj, kiek laiko tas šviestuvas švies, kiek laiko kol suges (akumai ir led'ai) vs kiek tai kainuoja ir vs kiek elektros išnaudotu paprastas šviestuvas su led lempute E27 ir judesio davikliu maitinamas iš tinklo.
immortallt 2018-07-10 20:34
Klaipėdoje su dviračiu labai normaliai važinėti, na nebent per pastaruosius 6 metus pasidarė agresyvesni vairuotojai. Nevažinėjai Vilniuje. Nežinau kaip skaičiuoji atsiperkamumą ir kiek savo laiką įvertini (arba gal gyveni jau nebe mieste), kad tau automobilis atsiperka. Man taxi pigiau nei nuosavas automobilis (parkingas dar Vilniuje yra). 25 metus? :O Čia nebent darai 1kW. 7kW atsipirkimas per 10 metų laisvai, jei per banką. Per 8 jei iš nuosavų. Ir tada likusį tarnavimo laiką mokėsi tik pasaugojimo mokestį, kuris yra kosminis Lietuvoje. Jis ne tik padengia sąnaudas, bet dar ir subsidijuoja paprastus vartotojus. Padarytų normalų pasaugojimo mokestį, atsiperkamumas dar porą metelių nukristų.
sangvinic 2018-07-10 21:10
Lietuvoje neatsiperka, nes normalių subsidijų nėra ir sąlygų kaip, pvz., Vokietijoje. Lietuvoje manau su vėju labiau apsimoka, arba kombinuotai - dedi vėją, fotovoltinį ir kolektorių (šiltam vandeniui). Bet irgi nežinau. Nebandžiau. Nežinau ar atsiperka. Komentaras toks tik, "mano nuomonė". P. S. Esu matęs kaip žmonės tuos kolektorius patys pasidaro ir varinių vamzdelių nudažytų juoda spalva, OSB, stiklo ir glikolio
AAA000 2018-07-10 23:08
isikandot jus ta savo "atsiperka" kad kazkas atsipirktu - turi but pelnas. cia ne atsipirkimas, o taupymas. pelno cia ner. tu elektra ne is tinklu perki, o pats sau gaminiesi. tiesiog alternatyva. ir tau ten niekas neatsipirkineja, o tiesiog jei tu gabus ar moki skaiciuot finansus - tau elektra bus pigesniu tarifu. nei pas kaimyna, kuris netures tokios irangos. o jei susimausi - tiesiog elektra bus brangiau nei pas kaimyna. ir tiek... cia kaip skaitliuko pristabdymas. kol baudos neikala - "atsiperka"... o cia su SB jegaine tiesiog legalus budas kaip atpigintelektra P.S. ten yra dabar kazkoks variantas, kur galesi su tinklais atsiskaityt savo pagaminta elektra. tai jei teisingai padaryt saules jegaine - maksimum galesi pasiekt, kad elektra sau gaminsies dykai. bet pelno vistiek nebus! tik nemokama elektra.
immortallt 2018-07-10 23:13
Namuose vėjo neapsimoka. Vėjui itin svarbu dydis. Pradeda apsimokėti nuo 1,5MW, tai koks mažiausiai 1mln € investicijų. Fotovoltonikai ne subsidijų reikia, o sutvarkyti pasaugojimo mokestį dabar. Biurokratinę naštą sumažinti jėgainėms iki 10 kW galios (dabar iki 5 kW) ir sukurti finansinį įrankį, kad būtų galima pasiskolinti kaip būsto paskolą. Fotovoltoninis ir kolektorius - didžiausia nesąmonė iš viso. Sumažini abi sistemas ir pabrangini bendrai sistemą. Kolektorių taip, gan nesunkiai galima pasidaryti. Tokiu atveju atsiperka ypač greitai.
AAA000 2018-07-10 23:25
vejas atsiperka nuo mazdaug virs 10kw ir jei turi sklype vietos bent 10 aru ir ten netrukdo kokie nors miskai. yra pavyzdziu, kur sildosi namus dykai veju. o vasara net sustabdo jegaine - nes nera kur det tos perteklines elektros. jei leis stumt i tinkla kaip SB "pasaugojimui" - gal ir mazesnes nei 10kw vejo jegaines pajudes. siluminiai kolektoriai - sudo kruva... tu imortal nesigaudai matyt kas yra siluminis kolektorius. tie silumios siurbliai kur cia visi dabar statosi namu apsildymui irgi yra is esmes siluminis kolektorius - bet technologiskai pazangesnis, nes turi silumos koncentravimo mazga (kompresoriu kaip saldytuvai). o siluminiai kolektoriai be koncentravimo yra - pasikartosiu - sudo kruva. technologija atitinkanti kai kompresoriniu saldytuvu nebuvo, ir vezdavosi senoliai leda ziema i rusius ir saugodavo iki vasaros. tai va tos ledaines atitinka silumini kolektoriu ledo nesunku atsivezt. ir kolektoriu nesunku pasidaryt bet praktinio naudojimo procesas keblokas...
immortallt 2018-07-12 20:57
Atsiperka Dykai Oi mėgsti juokingi chebrą. Na kai savo darbo neskaičiuoji, nevertini ir ploto, klaidų kainos ir t.t., tada jo, savadarbės atsiperka.