Aptiko dar vieną unikalų „stounhendžą“ - senesnis net už Gizos piramides, o pastebėti labai sunku (Video)  ()

Drono skrydis atskleidė dar vieną priešistorinę žiedinę struktūrą – ji pastebėta lauke netoliese 5000 metų senumo tunelinio kapo Newgrange vietovėje Airijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atradimas buvo padarytas tuo pačiu metu, kai archeologai gretimoje vietoje tyrinėjo, manoma, ceremoninę neolitinę struktūrą, išdėstytą pagal saulės tekėjimo bei leidimosi vietas per pavasario ir rudens lygiadienius.

Teritorija šalia Newgrange tunelinio kapo, esančio šalia upės Boyne ir 25 kilometrų į šiaurę nuo Dublino, jau dabar archeologų yra džiugiai vadinama „neolito kapinėmis“ ir andainykščiu ceremonijų centru. Šis atradimas reiškia vietovės svarbą senųjų laikų gyventojams, gyvenusiems čia prieš 5000 metų – t. y. 100 metų anksčiau, nei buvo pastatytas britų Stounhendžas ir 400 prieš tai, kai buvo pastatytos Gizos piramidės, sako mokslininkai.

Paslaptingas monumentas

Jau seniai Newgrange tunelinis kapas kiekvienais metais pritraukia tūkstančius lankytojų – ir 2015 m. nusprendus plėsti lankytojų centrą, būsimo centro vietos tyrimams buvo nusamdyta archeologė. Sprendimas pasirodė teisingas, nes ji rado naują didelę kapavietę, susidedančią iš keleto lygiagrečių eilių gilių laidojimo duobių – kapavietės kompleksą, kurios bendras plotas siekia 3200 kvadratinių metrų.

Pirmiausia archeologai galvojo, kad kapavietė yra gerokai jaunesnė nei neolito laikų – galbūt įrengta viduramžiais ar XVII a. Bet nebuvo aptikta jokių viduramžius liudijančių radinių (indų ir pan.), tad dabar mokslininkai mano, kad naujai atrastoji kapavietė buvo pradėta kurti tuo pačiu metu kaip ir Newgrange tunelinis kapas – ar nežymiai vėliau.

Kapavietės struktūra labai panaši į kitas neolito laikų analogiškas vietas Airijoje ar prie britiškojo Stounhendžo. Archeologai spėja, kad čia buvo rengiamos laidotuvių ceremonijos – įėjimas į teritoriją sutampa su žiemos saulėgrįžos saulės pozicija, o laidojimo duobių išdėstymas į rytus ir vakarus sufleruoja, kad visoje šioje erdvėje vykdavo ceremonijos.

Dronai-detektyvai

Gretimame lauke buvo aptiktas dar vienas radinys – ir už tai reikia dėkoti vasaros karščio bangai, kuri, gerokai prislopinusi augaliją, atskleidė struktūras, kurias mokslininkai vadina „augalų ženklais“ (angl. crop marks) – tai yra apskritimai, kuriais kažkada stovėjo žmonių sukurti statiniai, šiuo atveju – medinis „stounhendžas“ (angl. henge).

Šiuos ženklus aptiko vietiniai istorikai, kurie dronais fotografavo vietoves šalia Newgrange, o Airijos kultūros ministras atradimą vadina „reta galimybe atskleisti tolesnes mūsų landšafto paslaptis“.

Archeologai nustatė, kad šis „stounhendžas“ buvo padarytas iš medžio – į apskritimu iškastas duobes buvo įstatyti mediniai stulpai, lygiai taip pat, kaip akmenys garsiajame Stounhendže.

Parengta pagal „Live Science“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()