Kodėl iš orkaitės ištraukti sausainiai taip stipriai nedegina pirštų, o prie metalinės formos negalime nei prisiliesti?  (2)

Kelioliką minučių kepate sausainius. Jie jau iškilę, parudavę ir atrodo puikiai. Tačiau norite įsitikinti, kad jie iškepę ir atsargiai užsidėję pirštinę ištraukiate skardą ir lengvai paspaudžiate sausainius pirštu. Bet pala, kodėl skardos liesti negalima, o štai sausainius - laisvai? Kaip toje pačioje aplinkoje buvę daiktai įgavo skirtingą temperatūrą?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš tiesų, jei sausainiai kepė pakankamai ilgai, ir skarda, ir saldumynai bus tos pačios temperatūros. Tarkim, 200 laipsnių. Netikite? Pabandykite jų temperatūrą pamatuoti termokamera ar lazeriniu termometru ir įsitikinsite, kad visas orkaitėje įkaista daugmaž tolygiai. Žinoma, skarda įkaista greičiau, tačiau su laiku ir sausainiai pasiekia tą pačią temperatūrą. Tai kodėl vieną sunku paliesti net su pirštine, o kitą galima pamaigyti pirštu?

Viskas labai paprasta - skarda yra pagaminta iš metalo, kuris yra gerokai geresnis šilumos laidininkas nei sausainiai. Nors tai nėra labai svarbu, sausainiai tikriausiai yra nebloga šilumos izoliacija dėl daugybės oro tarpų. Tuo tarpu metalas yra puikus šilumos laidininkas. Tai reiškia, kad metaliniai daiktai temperatūros pokyčius priima labai lengvai. Kitaip tariant, jums prilietus skardą ji noriai atiduos savo karštį jums, o pati lėtai vės.

Taigi, sausainiai bus karšti, bet jie taip lengvai savo karščio jums neatiduos, todėl galite greitai rankose vartydami sausainį jį kurį laiką išlaikyti. Jei esate labai nekantrūs, galite jo ir paragauti - net jei nusideginsite, trauma bus gerokai mažesnė nei pabandžius atsikasti tos pačios temperatūros skardos. Šilumos laidumas yra labai svarbi savybė, su kuria mes susiduriame kasdien.

Šilumos izoliacija turi būti pagaminta iš labai nelaidžių medžiagų. Geriausia, kai jose yra daug oro tarpų, nes oras irgi yra prastas šilumos laidininkas. Pavyzdžiui, jei namas yra gerai apšiltintas, žiemą išorinė jo pusė gali stipriai atšalti, bet šis temperatūros pokytis greitai nepasieks vidinės tos pačios sienos pusės.

Panašiu principu veikia ir polistireno šaltkrepšiai. Polistirenas yra puikus šilumos izoliatorius. Jei atsipjautumėte nedidelė polistireno gabalėlį ir ant jo padėtumėte ledo kubelį, jis tirptų kur kas lėčiau jei padėtas ant metalinio paviršiaus. Metalinė plokštelė visa staiga atvėstų, savo šilumą atiduodama ledo kubeliui ir jį ištirpdydama akyse. Tuo tarpu ledas ant polistireno tirptų kur kas lėčiau, nes temperatūros pokyčiai šioje medžiagoje vyksta lėtesne sparta.

Taigi, ir sausainiai, ir skarda, ant kurios jie kepė, yra tos pačios temperatūros, tiesiog šilumos laidumas skiriasi. Aišku, nebent kepti reikėjo labai trumpai ir mažesniu laidumu pasižymintys sausainiai nespėjo įkaisti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(8)
(0)
(8)

Komentarai (2)