Kodėl anglies dvideginis yra būtina sąlyga gyvybei ir iš kur jo gauna planetos savo jaunystėje?  ()

Žemėje gyvybės egzistavimui būtinas anglies dvideginis – jo negali būti per daug, tačiau taip pat blogai ir per mažas jo kiekis. Pagrindinis gamtinis procesas, papildantis atmosferą šiomis dujomis, yra vulkanizmas, kuris Žemėje vyksta dėl tektoninių plokščių judėjimo. Todėl įprastai manoma, kad tektoninės plokštės yra būtina sąlyga gyvybei planetoje egzistuoti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visgi praeitą savaitę paskelbtame tyrime teigiama priešingai. Jei Žemės dydžio planetos gelmėse yra pakankamai radioaktyvių elementų, kurie gali jos paviršių šildyti 100-250 teravatų galia (palyginimui šiuo metu Žemės paviršius iš gelmių šildomas 47 teravatų galia), anglies dvideginis gali veržtis į paviršių ir be tektoninių plokščių.

Ugnikalniai bei geizeriai, išmetantys anglies dvideginį, papildytų atmosferą ir palaikytų gyvybei tinkamas sąlygas net iki 5 milijardų metų.

Tiesa, svarbu, kad planetos jaunystėje anglies dvideginio jos atmosferoje būtų nuo 1 iki 100% dabartinio kiekio Žemėje. Jei anglies dvideginio būtų mažiau, planetą aptrauktų ledynai, o jei daugiau, dvideginis imtų kauptis atmosferoje be atvangos ir planeta taptų per karšta.

Šie rezulatai turėtų padėti charakterizuoti egzoplanetas ir pasirinkti tinkamas planetas detalesniems stebėjimams.

Tyrimo rezultatai publikuojami Astrobiology.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(9)
(5)
(4)

Komentarai ()