Tyrimas patvirtino vieną iš keisčiausių fizikos prognozių: begalinis greitis ir reliatyvumo teorijos dėsnių pažeidimas

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Shinigami 2018-09-04 13:44
O aš manau, kad niekas nieko, niekur nepažeidžia. Paprasčiausiai neteisingai suprastas ir aprašytas reiškinys. Jei turi dvi kvantiškai susietas daleles skirtingose galaktikose ir naudodamas jas gali siusti informacija realiuoju laiku, tai nereiškia kad informacija sklinda greičiau už šviesą. Nes tam, kad kažkas galėtu judėti greičiau už šviesa, jis turi judėti erdvėje. Jei kažkas juda erdvėje, vadinasi erdvėje tarp dviejų tašku jį gali stebėti arba pagauti. Bet informacija tarp dviejų kvantiškai susietu dalelių egzistuoja tik šitose dalelėse, niekur kitur ji ne egzistuoja, vadinasi ji nejuda.
HardAxe 2018-09-04 14:12
O ar galima susieti daleles pvz už vieno šviesmečio greičiau nei per metus?
Shinigami 2018-09-04 15:11
Galima. Ir labai paprastai. Tereikia sužinoti dalelės už 1 šviesmečio būseną ir turi dalelę padaryti tokios pat būsenos. Paprasta kaip du pirštus...
Shinigami 2018-09-04 19:44
P.S. Aš vis galvojų, ar dvi kvantiškai susietos dalelės išties yra dvi dalelės? O gal tuo momentu kai jos kvantiškai susiejamos, jos tampa viena ir ta pačia dalelę? Tik dviejuose skirtinguose erdvės taškuose.
mindaugas.vaitiekūnas 2018-09-04 19:56
Jei tuo pat metu gali stebėti abi - greičiausiai jos yra atskiros. Apskritai reikėtų pasiaiškinti sąvoką "kvantinis susietumas" - ką tai reiškia praktiškai, aš nelabai įsivaizduoju Bet nujaučiu, kad tai nėra du per atstumą susieti automobiliai, kurie elgsis lygiai taip pat
Niemand 2018-09-04 21:42
Būtent taip ir yra, ar bent jau būtent tai sako QM lygtys, jei jas tiesiogiai suprasti.
Niemand 2018-09-04 21:49
Jei taip interpretuoti, tada pažeistu. Pgl STR draudžiamas ir informacijos perdavimas didesniu už šviesą greičiu. Bet informacija per susietas daleles nėra perduodama, taigi nėra ir pažeidimo. Matuodamas susietą dalelę tu sužinai iš anksto nežinomą jos būseną (ir pakeliui nutrauki susietumą), nes konkreti būsena susietumo metu neegzistuoja pgl apibrėžimą. Todėl negali paveikti kitos dalelės būsenos tikslingai, tik sužinoti lygiai tokią pat randominę jos būseną.
Niemand 2018-09-04 21:59
Dar paprasčiau, nereikia žinoti, pakanka tarpininko "pusiaukelėje": https://en.m.wikipedia.org/wiki/Quantum ... t_swapping
nzn 2018-09-05 10:45
Vienam simboliui užkoduoti reikia 8 bitų. Susiejam 8 poras. Iš anksto susitariam kuriuo laiku, kurioje pusėje bus atliktas matavimas. Tada išskiram tas poras. Sutartu laiku vienoje pusėje atliekamas matavimas. Kitoje pusėje patikrinamas rezultatas. Gaunam informacijos perdavimą. Tokių dalelių galėtų būti n. Ir tikrinimas ir matavimas galėtų būti abiejose pusėse iš anksto žinomais periodiniais laikais. Ar taip veiktų informacijos perdavimas greitesnis už šviesą?
Niemand 2018-09-05 17:05
Neveiktų, abi pusės gautų random rezultatą, tiesiog viena pusė pamatavusi ir sužinojusi, kad random rezultatas x, gali apskaičiuoti, kokį rezultatą gaus kita pusė ir priešingai. Abiem pusėms matavimas suteiks naują, iš anksto niekieno nežinotą (neegzistavusią) informaciją.