Iš kur vandenynuose atsiranda kalnai plastiko? Naujas tyrimas rodo, kad 90 procentų pasaulio plastiko atliekų suneša vos 10 upių - skelbiamas jų sąrašas (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

amas 2018-08-31 15:47
Oho kaip netikėta, laukiniai šika į upes, kaip čia taip atsitiko? Nereikėjo bezdžionėms pastiko duot, tegul pabando puodus žiest.
Sebastianas 2018-08-31 18:18
Nereikai tų ir egzotiškų laukinių toli ieškoti, pasižiūrėkit, kas pas mus gatvėse didžiųjų miestų darosi. Kur beeisi, ten pamatysi besimėtančias šiukšles. O šiaip ir turistai prisideda, pvz., Korfu saloje, Graikijoje.
SaMaras 2018-08-31 19:44
Ar bėdavoji tik tam kad bėdavot? Na mentalitetas dar ne pats puikiausias pas mus, bet, panašu, kad nebuvai tokioje šalyje, kur tikrai šiukšlina ir kur pasižiūri baisu (nekalbu apie egzotiką, Europoje pilna pavyzdžių).
AAA000 2018-08-31 21:58
ne ant tu puolat siukslina ne mentalitetas, o butent siuksliu gamintojai. del keliu papildomu centu ar pelno procento daliu. kad apmazint plastika - ji turi bent minimum dirbtinai supirkinet. ir ne su lipdukais kaip "pampalius", o pagal svori uz pakankiamai gera kaina - kad bomzams apsimoketu rinkt. net konteineriu nebereiktu plastikui. galima kazkiek sureguliuot situacija per mokescius, ikalant pvz sanaudas tvarkyt plastiko atliekas butent gamintojams ir platintojams plastiko gaminiu. ir neapmokestinant pvz alternatyvu sakykim is popieriaus, medzio, metalo ir pan. stiklas netinka - nes ji dar reikia trupint - kad butu nepavojingas - vadinas papildomos sanaudos. arba galima ir toliau bukai draust ten ka nors, gaudyt butaforinius "pazeidejus" - kaip dabar atseit "kovojama". o po tokiu "kovu" plastiko siukslynai pagreitintu budu dideja... ir visokia "kontroliuojanti" biurokratija tik puciasi.
immortallt 2018-09-01 02:57
Snukius daužo ne degradai, o aplinka, kuris juos išaugino. Aš nekaltas, kad tave papjoviau ir pasiėmiau tavo turtus, aplinka kalta - tipinis rusofilų pasiteisinimas, kaip ir aš nekaltas kad šiukšlinu, nes kažkas pagamino pakuotę, ir šiukšlių kibirus pagamino, net esu per durnas, išmesti šiukšlę į joms skirtą kibirą. Sarkazmas iš degradų.
vanduo4 2018-09-01 03:40
Tik nekaltinkit tų kelių upių vandenynų teršimu. Ar jau pamiršote, jog Kinija iki šiol buvo didžiausia Pasaulio šiukšlių perdirbėja? Ji supirkdavo visas šiukšles vakaruose (tiksliau jiems mokėdavo už išsivežimą), dalį naudingų perdirbimui atliekų perdirbdavo, o visa kita slaptai išpildavo vandenyne. Va ir visa atliekų atsiradimo paslaptis. - Manu, ateityje turėtų būti uždrausta išvežti atliekas už jų atsiradimo šalies ribų ir užterštumas žymiai sumažės.
AAA000 2018-09-01 09:38
pagal mane didziausi degradai yra tie, kur suvokia kaip tos siuksles atsiranda, bet vistiek ignoruoja situacija ir tvarkosi tik savo kiemelyje. visi kiti paprastai situacijos ikaitai. jei ten kokiam azijieciui-afrikieciui karsta ir jis nori gert vandens, jam giliai pofig - ismes jis ten kazkoki plastika i uztersta upe, kuri paskui isnes ta siuksle i jura ar ne. o degradai verkslena paskui, kad uz tiek "daug saziningai uzdirbtu pinigu gaminant masiskai siukles, ypac eksportui" nebegali nuskrist pagulet pliaze prie juros - nes matai azijieciu-afrikieciu importuotos siuksles akis bado ir smirda atseit tvarkykites - nes nemokat rusiuot... tiesiog nepramusama buhalteriniu degradu, viska matuojanciu nebent ekonomikos prieaugliais ir bvp didejimu logika...
professor XXX 2018-09-01 10:07
Paprasčiausia išeitis nebetiekti naftos žaliavų plastiko gamybai, gal tada pradės vertinti plastiką ir jį perdirbti gausiai.
Pumper 2018-09-01 10:27
Kame čia Vakarų kaltė? Jei tavo atliekas išvežanti įmonė pradėtų viską pilti miškuose, tai čia tu dėl tų šiukšlynų būtum kaltas, nes gi šiukšlės tavo?
vanduo4 2018-09-01 15:40
Pvz.: Lenkijoje šiemet buvo nustatyta įmonė, kuri mąsiškai vakaruose surinkdavo šiukšles, už tai gaudavo didelius pinigus, o paskui Lenkijos sąvartynuose įvykdavo daugybė gaisrų. Dabar vyksta teisminiai procesai. Kokie procesai įmanomi kontroliuojant trečiąsias šalis, šiukšlių "supirkėjas"? Jokie. - Tad būtent dėl sistemos neeftyvumo ir kontrolės galimybių stokos, šiuškles turėtų uždrausti išvežti iš vidaus rinkos arba tai turėtų daryti patikimi, sertifikuoti vežėjai. Priešingu atveju Pasaulis paskęs šiukšlėse. P.s. Plastikas ant vandens yra tik aisbergo viršūnė. Ar kas nors bandė pažiūrėti kas dedasi ant vandenyno dugno?