Raukšlės kaktoje gali reikšti kur kas daugiau, nei senatvės požymį: štai ką nustatė mokslininkai  ()

Niekas nemėgsta raukšlių, bet naujausias tyrimas parodė, kad kai kurios raukšlės gali leisti numatyti širdies ligas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prancūzijos mokslininkai išsiaiškino, kad žmonės, turintys daugybę gilių kaktos raukšlių, turi didesnę riziką mirti nuo širdies ligų, palyginti su tais, kurie tokių raukšlių neturi.

Tyrimo autoriai teigia, kad jeigu šios išvados bus patvirtintos kitų mokslininkų, galbūt tai bus naujas, lengvas ir visai nebrangus būdas padėti identifikuoti žmones, kurie turi didesnę širdies ligų riziką.

„Jūs negalite plika akimi pamatyti ar pajusti tokių veiksnių kaip didelis cholesterolio kiekis ar hipertenzija, – rašė tyrimo autorius Yolandas Esquirolis. – Mes ištyrėme kaktos raukšles, nes jos yra paprastos ir lengvai matomos. Tiesiog pažvelgęs į žmogaus veidą gali nustatyti riziką, todėl tai gali leisti ją sumažinti.“

Tiesa, tyrėjai nustatė tik asociaciją tarp kaktos raukšlių ir padidėjusios širdies ligų rizikos, tad kol kas šie rezultatai tikrai nėra vienareikšmiški.

Be to, mokslininkai pažymėjo kad žvelgdami į kaktos raukšles jie prieš tai neįvertino įprastų rizikos veiksnių, tokių kaip aukštas kraujospūdis ar didelis cholesterolio kiekis. Tiksli raukšlių ir širdies ligų sąsajos priežastis kol kas nėra žinoma, tačiau „kai kurie veiksniai, galintys sukelti priešlaikinį odos senėjimą, gali prisidėti ir prie ankstyvojo arterijų senėjimo“. Tai teigė Greggas Fonarow, Kalifornijos universiteto širdies ir kraujagyslių medicinos profesorius, nors jis prie šio tyrimo neprisidėjo.

Tyrėjų komanda stebėjo daugiau nei 3200 suaugusių žmonių iš Prancūzijos, kurių kiekvienas buvo 32, 42, 52 ir 62 metų amžiaus. Jie perėjo patikrą, kurios metu gydytojai įvertino jų kaktos raukšles ir priskyrė atitinkamą rezultatą pagal raukšlių skaičių ir gylį. Nulinis rezultatas reiškia, kad raukšlių nėra, o 3 balai reiškia „daugybę gilių raukšlių“.

Dalyviai buvo stebimi net apie 20 metų, per tą laiką 233 savanoriai mirė dėl įvairių priežasčių. Buvo pastebėta, kad žmonės, kurių raukšlės buvo įvertintos 1 balu, nuo širdies ligų miršta 5 kartus dažniau, o žmonės, kurių raukšlės gavo 2 arba 3 balus, nuo širdies ligų miršta net iki 10 kartų dažniau.“

Mokslininkai savo išvadų nepakeitė net ir tada, kai buvo atsižvelgta į veiksnius, galinčius paveikti riziką mirti nuo širdies ligų, įskaitant amžių, lytį, išsilavinimo lygį, žalingus įpročius, kraujospūdį, ligų istoriją ir t. t.

„Taigi, šis tyrimas įrodo, kad kaktos raukšlių skaičius gali padėti nustatyti ankstyvos riziką“, – sakė G.Fonarow. Tiesa, jis patikslino, kad norint patvirtinti šiuos rezultatus reikės atlikti kiek išsamesnius tyrimus.

Parengta pagal LiveScience

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(1)
(6)
(-5)

Komentarai ()