Paaiškėjo, kodėl Tarptautinėje Kosminėje Stotyje atsirado pavojinga skylė - kaltas visai ne meteoritas, o žmogus  (3)

Oro nuotėkis iš Tarptautinės kosmoso stoties (TKS) įvyko dėl dar Žemėje padaryto gamybos broko prisijungusiame prie jos laive „Sojuz MS-09“. Nustatytas žmogus, dėl kurio aplaidumo tai įvyko. Apie tai RIA Novosti pranešė šaltinis iš raketų ir kosmoso sferos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Roskosmoso vadovas Dmitrijos Rogozinas papasakojo, įskilimas „Sojuz“ dangoje atsirado dėl korpuso paviršiumi nuslydusio grąžto, perduoda Interfaks. Pasak Rogozino, tai – „kažkurio specialisto technologinė klaida“. Raketų ir kosmoso įrangos korporacija „Energija“ atlieka vidinį tyrimą.

Kitas agentūros pašnekovas papasakojo, kad nereikalingą skylę padaręs darbuotojas tikriausiai pastebėjo klaidą ir užtaisė ją specialiais klijais. Todėl tikrinant hermetiškumą prieš skrydį ir per pirmuosius du mėnesius, brokas nebuvo pastebėtas. Tačiau vėliau klijai išdžiuvo ir buvo išstumti iš skylės, palikdami ją atvirą, paaiškino šaltinis.

Oro nuotėkis TKS aptiktas rugpjūčio 29 naktį. Tada ekipažas nustatė, kad jis atsirado dėl kosminiame laive „Sojuz MS-09“ esančio mikroplyšio. Iš pradžių manyta, kad jį padarė meteoritas. Paskui kosmonautai užtaisė skylę hermetiku.

Pernai balandį į Žemę tris kosmonautus grąžinančiame „Sojuze“ dehermetizacija įvyko finaliniame nusileidimo etape – 8 kilometrų aukštyje. Tada Roskosmos avariją nutylėjo. Apie ją sužinota tik po pusmečio, astronauto Thomaso P. Staffordo spaudos konferencijoje. Pasako jo, išsiskleidžiančio „Sojuz“ parašiuto kabė užkliudė laivo korpusą ir pramušė skylę. Space News rašė, kad atsižvelgiant į Rusijos kosmoso srities problemas „incidentas sukėlė abejones rusiško aparato patikimumu“. NASA naudoja rusiškus „Sojuzus“ nuo tada, kai prieš 7 metus atsisakė amerikietiškų šatlų.



www.svoboda.org

(41)
(0)
(41)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: