Pasigirdo spėjimų, kad Tarptautinė Kosminė Stotis patyrė tyčinį sabotažą: gali būti kaltas astronautas ar tiesiog Rusija mėto pėdas?  (3)

Praeitą savaitę TKS skrydžio kontrolieriams pastebėjus nestiprų oro nuotėkį, šešiems stoties astronautams buvo liepta mesti darbus ir ieškoti nuotėkio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prie TKS prisijungusioje „Sojuz“ kapsulėje rasta dviejų milimetrų skylutė buvo užtaisyta – bet dabar kai kas sako, kad skylė galėjo tyčinis sabotažas.

Nors skylutė maža, jeigu nebūtų užtaisyta, visas TKS oras į kosmosą būtų išėjęs vos per 18 dienų. Rusijos kosmoso agentūra Roskosmos sudarė specialią nuotėkio tyrimo komisiją.

Iš pradžių labiausiai tikėtina atrodė susidūrimo su mažu meteoritu versija, bet dabar paslaptis gilėja: panašu, kad skylė padaryta iš stoties vidaus.

Sabotažas kosmose?

NASA paskelbtoje ir vėliau ištrintoje fotografijoje (aukščiau) matoma, kad skylė labai panaši į padarytą grąžtu. „Ji padaryta žmogaus – ir yra nuslydusio grąžto pėdsakų ant paviršiaus,” naujienų agentūrai TASS sakė Roskosmos vadovas Dmitrijus Rogozinas.

Jis sakė, kad speciali komisija toliau tirs ir išsiaiškins, kas išgręžė skylę ir ar tai buvo nelaimingas atsitikimas.

„Meteorito versiją jau atmetėme,” sakė Rogozinas. „Tikriname Žemės versiją. Bet yra ir kita versija, kurios neatmetame: tyčinis kliudymas kosmose.”

Maksimas Surajevas, Rusijos politikas ir buvęs kosmonautas, spekuliavo, kad skylę galėjo išgręžti galėjo grįžti į Žemę norėjęs TKS narys.

„Visi esame žmonės, ir galime užsinorėti grįžti namo, bet toks metodas – išties žemas,“ sakė jis naujienų agentūrai RIA Novosti. „Jei šitaip pasielgė kuris nors kosmonautas – ir to atmesti negalima – tai iš tiesų blogai.“

Bet paprasčiausias paaiškinimas, kad tai buvo gamybinė klaida, kurios niekas nepastebėjo, kol ji nepradėjo kelti problemų.

Apgaulingas meistriškumas

„Man spekuliacijos apie sabotažą skamba kaip desperatiškas bandymas nukreipti dėmesį nuo Rusijos kosmoso programos darbų kokybės,” sako Jonathanas McDowellas iš Harvard-Smithsonian Astrofizikos centro. „Tai patvirtina bendrą įspūdį, kad Rusijos kosmoso programos kokybės kontrolė yra silpna.”

Konkrečiai, kelių Rusijos Proton raketų nesėkmės nuo 2007 metų kėlė nerimą dėl nepakankamai griežtų programos kokybės kontrolės priemonių.

JAV bet kokie įtarimai dėl lėktuvo ar erdvėlaivio saugumo gali būti pranešti anonimiškai, tai mažina tokių klaidų, kaip atsitiktinai išgręžta skylė, nutylėjimo tikimybę.

Rusijos kosmoso programoje to nėra, tad darbuotojai labiau linkę uždėti klijų ant skylės ir niekam neprasitarti, kad nebūtų atleisti, sako McDowellas.

Tai gali kelti problemas JAV ir RF bendradarbiavimui kosmose, santykiams, kurie jau ir taip įtempti dėl antžeminių diplomatinių žaidimų.

Kol kas NASA savo astronautų negali skraidinti pati ir remiasi Rusijos erdvėlaiviais. Šio sandėrio galiojimas baigiasi kitąmet, tada NASA tikisi, kad tuo užsiims SpaceX ir Boeing komerciniai erdvėlaiviai.

„Manau, politiniame lygyje tai paspartins siekį pradėti naudoti komercines įgulas ir atsikratyti priklausomybės nuo Rusijos aparatų,” sako McDowellas. „Jei taip nutiko kartą, gali nutikti ir vėl, ir gal svarbesnėje vietoje.”

Leah Crane

www.newscientist.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(42)
(2)
(40)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: