Štai kur gyvena serialo „Žvaigždžių kelias“ herojus Spockas: astronomai surado Vulkano planetos analogą (Video)  ()

Netoli žvaigždės Eridano 40 astronomai pastebėjo planetą, kuri yra dukart didesnė už Žemę – tiksliai ten pagal serialo „Žvaigždžių kelias“ scenarijų sukasi ir šio kūrinio veikėjo Spocko gimtoji planeta, rašo nature.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Floridos universiteto (JAV) mokslininkas Bo Ma su kolegomis šią planetą pastebėjo 1,3 metrų teleskopu, sumontuotu Arizonos dykumoje.

Ji yra 8,5 karto masyvesnė už Žemę, metai joje trunka 42 dienas. Žvaigždė, užregistruota pavadinimu HD 26965 arba Eridano 40, yra panašaus amžiaus kaip ir Saulė, bet ji šiek tiek vėsesnė ir masyvesnė.

1991 metais „Žvaigdžių tako“ scenaristas Gene'as Roddenberry parašė, kad Eridano 40 yra žvaigždė, apie kurią sukasi Vulkano planeta.

Eridano 40 iš tiesų yra trinarė žvaigždžių sistema, o naujai atrasta planeta sukasi apie pagrindinę šios sistemos žvaigždę – lygiai kaip ir Vulkanas. 16 šviesmečių nuo Žemės atstumu esanti žvaigždė yra pakankamai ryški, kad naktį būtų matoma plika akimi.

Atrastoji planeta, kaip ir Žemė, gali turėti dujinę atmosferą. Tačiau kol kas pernelyg anksti svarstyti, ar joje įmanomas gyvybės klestėjimas – jau nekalbant apie civilizacijos išsivystymą.

Tyrimo ataskaitą galima peržvelgti šioje svetainėje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(18)
(1)
(17)

Komentarai ()