Egipte rastas išskirtinis kapas su labai gerbiama ir vertinama senovės asmenybe - tai paslapčių saugotojas ir „vienintelis faraono draugas“  ()

Abusiro radimvietėje Egipte aptikti „vienintelio faraono draugui“ priklausę kapo komplekso likučiai. Kapavietę sudaro nedidelė koplyčia ir kapas. Kapas buvo išplėštas jau senovės laikais, bet archeologai rado skulptūros likučius su įrašais, pasakojančiais apie žynį Kaires, „kuris buvo vienintelis faraono draugas“ ir „Ryto Namų paslapčių saugotojas“ – o ryto namai buvo vieta, kur faraonas rengdavosi ir pusryčiaudavo, sakoma Čekijos Egiptologijos instituto archeologų komandos pranešime.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Archeologai nėra visiškai tikri, apie kurį būtent faraoną kalbama įrašuose, bet jie turi keletą ryškių užuominų: kapo kompleksas buvo rastas prie piramidės, priklausančios faraonui Neferirkare (valdė 2446–2438 prieš mūsų erą), o taip pat kiti titulai, paminėti ant statulos sako, kad Kaires buvo „Neferirkare ir jo įpėdinio Sahure piramidžių komplekse tarnaujančių žynių tikrintoju“.

Skulptūra nurodo ir kitas svarbias Kaires pareigas: „visų karaliaus darbų prižiūrėtojas“ ir „Gyvybės namų vyriausiasis“ – kai Gyvybės namai buvo biblioteka, kurioje buvo saugomi papirusai su įrašais pačiomis įvairiausiomis temomis, aiškina archeologai.

Archeologai niekada nesužinos, ar Kaires tikrai buvo toks jau „vienintelis faraono draugas“ (ar kad ir kelių faraonų). Tačiau sprendžiant pagal palaidojimą, jis buvo tikrai labai gerbiamas ir vertinamas – žynys buvo palaidotas vietoje, kuri skirta išskirtinai tik karališkosios šeimos nariams ir užimantiesiems pačius aukščiausius postus.

Taip pat kapavietė turi net bazaltinius pamatus – o tokie paprastai buvo dedami tik į pačių faraonų kapus.

Kapavietėje rastas ir Kaires sarkofagas, tačiau jo paties mumija – kol kas ne. Tačiau kasinėjimai dar tęsiami.

Čekijos Egiptologijos institutas veikia kaip Karolio universiteto Prahoje padalinys. Archeologų ekspedicijai Abusire vadovauja instituto profesorius Miroslav Bárta, kasinėjimai vykdomi bendradarbiaujant su Egipto Senienų ministerija.

Parengta pagal „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(12)
(0)
(12)

Komentarai ()