Tai būtų unikalus ir dar nė karto praktikoje nebandytas sprendimas: kvantinė teleportacija teleskopuose  ()

Astronominiams stebėjimams labai svarbi teleskopo raiška – mažiausias išskiriamo objekto dydis. Kuo didesnis teleskopas, tuo geresnė jo raiška, bet didelius teleskopus statyti labai brangu. Viena naudinga alternatyva yra interferometrai – sistemos, apjungiančios keleto teleskopų gaunamą informaciją ir galinčios pasiekti tokią raišką, tarsi teleskopo dydis prilygtų atstumui tarp sujungtų teleskopų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiuo metu didžiausi interferometriniai regimųjų spindulių teleskopų masyvai užima maždaug 300 metrų skersmens erdves; didesniu atstumu darosi sudėtinga perduoti duomenis.

Stebint blausius objektus, svarbus kiekvienas fotonas, taigi duomenų perdavimo klaidos labai kenkia stebėjimų kokybei.

Dabar pasiūlytas metodas, kaip būtų galima išspręsti šią problemą: gaunamų fotonų informaciją į apdorojimo centrą tiesiog teleportuoti. Čia kalbame apie kvantinę teleportaciją – informacijos apie kvantinę sistemą perdavimą ir analogiškos sistemos atkūrimą kitur, neperkeliant pirmosios sistemos.

Teleportacija yra ne kartą išbandyta net dešimčių kilometrų atstumu, taigi teoriškai būtų galima apjungti teleskopus, esančius tokiu atstumu, į vieną sistemą. Pagrindinė problema – informacijos kiekis: fotonų į teleskopą per sekundę gali patekti trilijonai. Kiekvieną iš jų teleportuoti kol kas neturime galimybių. Bet galima fotonus grupuoti, visod grupės informaciją užkoduoti, pavyzdžiui, atomo kvantinėmis savybėmis, ir teleportuoti šią informaciją. Taip teleportacijos įvykių poreikis gali sumažėti dešimtis tūkstančių kartų. Teleportaciją išnaudojantys teleskopai leistų gauti žymiai ryškesnius blausių mažų objektų atvaizdus.

Tyrimo rezultatai arXiv.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(44)
(2)
(42)

Komentarai ()