Atrado tokią galaktiką, kad alternatyvi gravitacijos teorija kapituliavo: niutonine dinamika to niekaip negalima paaiškinti  (5)

Įprastinis kosmologijos modelis teigia, kad didžioji dalis Visatos medžiagos yra nematoma. Tamsioji materija telkiasi į halus, kuriuose formuojasi galaktikos, tačiau tamsūs halai yra pasklidę plačiau už regimąją materiją, todėl galaktikų centrinėse dalyse dominuoja įprasta medžiaga. Tai atsiliepia ir dujų bei žvaigždžių judėjimui galaktikose – arti centro judėjimą galima paaiškinti vien regimosios materijos kuriamu gravitaciniu lauku, bet pakraščiuose tos gravitacijos nebeužtenka.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Alternatyvi teorija, vadinama modifikuota niutonine dinamika (sutrumpintai MOND), teigia, kad tamsiosios materijos nėra, o dujų ir žvaigždžių sukimąsi galima paaiškinti kintančia objektų inercija ten, kur judėjimo pagreičiai yra labai maži.

Mažas pagreitis yra svarbus šios teorijos elementas, kartu paaiškinantis, kodėl nukrypimų nuo mums įprastų judėjimo dėsnių nestebime Žemėje – čia viskas juda pakankamai dideliu pagreičiu, kad inercijos pokyčiai taptų nereikšmingi.

Dabar atrasta galaktika, kurios žvaigždės net ir arti centro, didelio pagreičio zonoje, juda per greitai, kad jas išlaikytų vien regimos materijos kuriama gravitacija. Standartinis kosmologinis modelis tokį rezultatą paaiškina paprastai – šioje galaktikoje net ir centre dominuoja tamsiosios, o ne regimosios materijos gravitacija.

Skaičiavimai rodo, kad tamsioji materija sudaro apie 87% centrinio galaktikos regiono masės. Tamsiosios materijos ten daug prisikaupė greičiausiai todėl, kad galaktika neseniai susiliejo su kita; susiliejimai sujaukia galaktikas ir gali sustumti medžiagą į centrą. Tuo tarpu MOND jokio paaiškinimo nepateikia.

Nors šis atradimas nėra vienareikšmis įrodymas, kad tamsioji materija egzistuoja, jis yra dar viena dėlionės dalis, rodanti, kad standartinis paaiškinimas greičiausiai yra teisingiausias iš šiandien egzistuojančių alternatyvų.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(23)
(4)
(19)

Komentarai (5)