Atrasta nauja įspūdingų ir galingų dinozaurų rūšis: tai tikras „stiprusis siaubo valdovas“  ()

Jei jūsų paprašytų išvardinti įvairių dinozaurų vardus, tikrai paminėtumėte visų dinozaurų valdovą – Tiranozaurą Rex.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau prieš šiam siaubūnui vaikštant žeme, jo vietą buvo užėmęs dar vienas Tyrannosauridae šeimos dinozauras – Dynamoterror dynastes. Jo vardas susideda iš graikų žodžio dynamis, reiškiančio galią, ir lotynų žodžių terror, reiškiančio siaubą. Antroji jo vardo dalis – dynastes, išvertus iš graikų kalbos reiškia valdovas.

Naujame tyrime, publikuotame žurnale „PerrJ“ rašoma, kad apie Tiranozauro Rex protėvio išvaizdą buvo sužinota iš fosilijų, rastų San Juan Basine, Naujajame Meksike. Fosilijas atrado paleontologų Andrew McDonaldo ir Douglo Wolfe komanda. Publikacijoje rašoma, kad Dynamoterror dynastes turėjo būti maždaug 9,1 m. ilgio, skaičiuojant nuo snukio iki uodegos, o tai yra maždaug 80 proc. pilnai suaugusio Tiranozauro.

Dynamoterror dynastes taip pat yra priskiriamas vieniems iš ankstyviausių Tyrannosauridae šeimos dinozaurų rastų Šiaurės Amerikoje. Tiranozauras Rex gyveno maždaug prieš 68-66 mln. metų, o kiti tos pačios šeimos dinozaurai egzistavo ir prieš 77 mln. metų.

Tuo tarpu Dynamoterror dynastes liekanos, manoma, yra maždaug 80 mln. metų senumo. Kai šis dinozauras vaikščiojo žeme, Naujasis Meksikas buvo Laramidijos žemyno dalis. Tai buvo sala, kuri egzistavo vėlyvajame Kreidos periode ir joje gyveno gausybė didelių plėšrūnų, tarp jų Tyrannosauridae ir Albertosaurinae dinozaurų šeimoms.

„Nors liekanos ir pasako labai daug, kol kas dinozauro iš Laramidijos įrašai yra laikomi 77-66 mln. metų senumo“, – publikacijoje rašė tyrimo autoriai. Jie tiki, kad Dynamoterror dynastes fosilijos gali suteikti daug žinių apie Tyrannosauridae dinozaurų šeimos evoliuciją ir paaiškinti kaip jie tapo didžiausiais tų dienų plėšrūnais.

Didelė dalis šio siaubūno liekanų buvo sudužusios, suskaldytos ir nebaigtos, todėl mokslininkams buvo daug sunkiau jas analizuoti. Tačiau pavyko rasti ir puikiai išsaugotus priekinius kaukolės kaulus iš kurių ir buvo nustatyta, kad tai yra nauja dinozaurų rūšis.

Mokslininkai taip pat naudojo lazerinį nuskaitymą, kuris padėjo sukurti 3D dinozauro kaulų modelį. Juos galite pamatyti ir patys štai šiame puslapyje.

Kaip ir dauguma Tyrannosauridae šeimos dinozaurų, šis turi bauginantį vardą ir neatsilieka nuo tokių puikių vardų kaip Diablozauras („velnias raguotu veidu“) ir Stygimolochas („demonas iš Styxo upės“). Naujai atrasto dinozauro vardas išvertus reiškia „stiprusis siaubo valdovas“.

Parengta pagal iflscience.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(12)
(5)
(7)

Komentarai ()

Susijusios žymos: