Maždaug pieštuko ilgio, bet turi nuodų 10 vyrų nužudyti, o mes neturime priešnuodžio - žinomas tik vienintelis būdas, kaip išgyventi po mėlynžiedžio aštuonkojo įgėlimo  (3)

Mėlynžiedis aštuonkojis yra maždaug pieštuko ilgio. Dažniausiai krante jis guli laukdamas gardaus krabo, kurį galėtų sudoroti vakarienei (ar pusryčiams, ar pietums). Tačiau jeigu nusprendžiate jį paimti į rankas – kaltinkite tik save. Žinoma, sunku susilaikyti, kai aštuonkojis atrodo taip gražiai, o jo spalvos tiesiog keri.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjus maždaug 10 minučių po prisilietimo prie mėlynžiedžio aštuonkojo, žmogaus lūpos ima stingti, o vėliau ir visas veidas. Gali kilti noras šauktis pagalbos – tačiau to padaryti negalėsite, kadangi jūsų lūpos judės vis sunkiau ir sunkiau. O štai skrandyje ima virti tikra velniava.

Iškviesta greitoji medicinos pagalba nepadės. Jums ims darytis vis sunkiau pastovėti ant kojų, o stingimas pereis į rankas, kojas, krūtinę, taps sunku kvėpuoti. Visus šiuos pojūčius išgyvensite palengva, ir jusite viską detaliai. Nuvežus į ligoninę, prie jūsų būtų prijungtas plaučių ventiliatorius – nes pats kvėpuoti nebegalėsite, diafragma bus paralyžuota.

Svarbiausia tai, kad jokių priešnuodžių medicina nuo mėlynžiedžio aštuonkojo nėra. Tačiau 15 valandų prie plaučių ventiliatoriaus – ir jūsų raumenys vėl pradės judėti, o jūs vėl imsite pats kvėpuoti. Tik tokiu būdu pavyktų išgyventi gavus mėlynžiedžio aštuonkojo nuodų. Tad kas iš tikrųjų nutiknka?

Sugrįžkime prie mažyčio aštuonkojo – ir momento, kai jį paėmėte į savo rankas. Be jokios abejonės, aštuonokojis įkąstų ir suleistų nuodus. Šie nuodai dažniausiai skirti laukiniams krabams, kuriuos aštuonkojis paralyžuoja ir netrukus ima doroti skanią mėsą. Tačiau žmones veikia kiek kita šių aštuonkojų nuodų medžiaga – tetrodotoksinas.

Šis toksinas yra tas, kuris keturdantės pūsliažuvės mėsą paverčia nuodinga, o gydytojai šią medžiagą vadina vienais stipriausių nuodų pasaulyje. Tačiau mėlynžiedis aštuonkojis pats negamina tetrodotoksino. Mokslininkai mano, kad aštuonkojo seilių liaukose auga mikrobai, kurie ir gamina šią nuodingą medžiagą. Šie nuodai pasiskirsto po visą aštuonkojo kūną: tetrodotoksino yra net ir gyvūno kiaušiniuose – kad būtų atbaidyti grobuonys.

Kai išsigandęs mėlynžiedis aštuonkojis jums įkanda, tetradotoksinas netrukus patenka į jūsų kraujotaką. Su mirtinu biocheminiu preciziškumu jie ima blokuoti mažyčius kanalus, kurie leidžia nervus pasiekti natrio jonus. Natrio jonai yra itin svarbūs, kadangi jie leidžia nervams perduoti informaciją raumenims, kad šie judėtų. Paralyžuoti diafragmą reikia itin nedidelio tetradotoksino kiekio.

Mažytis, vos 25 gramus sveriantis mėlynžiedis aštuonkojis turi tiek tetradotoksino, kad numarintų 10 stiprių vyrų. Šie aštuonkojai gyvena nuo Australijos iki Okinavos (Japonija), taip pat į vakarus nuo Filipinų iki Indijos. Tad įspūdinga, kad nuo šių aštuonkojų iš viso yra užfiksuotos tik trys mirtys.

Tiesa, pasitaikė ne vienas apsinuodijimas, pasibaigęs laimingai – ir atvejų, kai žmonės Taivane apsinuodijo valgydami. Tačiau nereikėtų kaltinti šių mažyčių padarėlių. Jų tikslas yra krabas, o ne žmogus, kurio smalsumas priverčia į rankas imti mėlynžiedį aštuonkojį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(72)
(4)
(68)

Komentarai (3)