Japonijoje vis dar galioja neįtikėtinas įstatymas: žmogus turi atitikti valdžios nustatytus liemens išmatavimus, o jei ne - patirs sankcijas  (1)

Dažniausiai su nutukimu siejame JAV, nes šiuo klausimu ji pirmauja visame pasaulyje, tačiau kitos šalys taip pat susiduria su šia problema ir ieško įvairių būdų, kaip su tuo kovoti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pavyzdžiui Dubajuje (Jungtiniai Arabų Emyratai) valdžia moka žmonėms, kad šie numestų svorio. Naujoji Zelandija, kurioje nutukimas taip pat yra didelė problema, į šalį neįsileidžia nutukusių žmonių, o Kinija jau ne vieną šimtmetį su nutukimu kovoja pasitelkdami akupunktūrą.

O štai Japonija pasirinko labai keistą ir ne visiems priimtiną būdą kovoti su nutukimu – nors jų šalyje nutukusių žmonių yra vos 3,5 proc., tuo tarpu JAV – daugiau nei 30 proc. Žinoma, tai tikrai nėra tik skatinimai sveikiau maitintis ir gyventi. Koks tai būdas?

Japonai turi atitikti valdžios nustatytus liemens išmatavimus – o jei ne, patirti sankcijas. Liemens dydžiai yra taikomi žmonėms nuo 40 iki 74 metų. Vyrų liemuo turi neviršyti 85 cm, o moterų – 90 cm. Reikalavimai įsigaliojo 2008 m., siekiant sumažinti antsvorį turinčių žmonių skaičių 25 proc. iki 2015 m. Tokia vyriausybės programa siekia suvaldyti metabolinį sindromą – veiksnius, kurie didina riziką susirgti cukralige ir kraujagyslių ligomis, nes tokios ligos didina valstybės išlaidas sveikatos priežiūrai. Tie, kurie viršija liemens išmatavimus, privalo lankyti konsultacijas ir palaikymo seansus.

Savivaldybės ir kompanijos, kurių gyventojai ar darbuotojai nepasiekiama reikiamų rezultatų, turi mokėti baudas, kurios kartais būna nemažos. Didžiausia Japonijos kompiuterių gamintoja NEC teigia, kad jei žmogus nepasiekia reikalavimų, įmanoma gauti net 19 mln. JAV dolerių baudą. Tuo tarpu „Panasonic“ detales gaminanti kompanija „Matsushita“ savo darbuotojams išdalino specialius rankšluosčius, kurie atlieka matavimo funkciją – kad atėjus išmatavimų dienai, darbuotojai jau būtų pasirengę. Ši kompanija teigia, kad turi matuoti bent 80 proc. savo darbuotojų, o taip pat jų šeimos narius ir į pensiją išėjusius darbuotojus.

Nors priemonė prieštaringa, panašu, kad Japonijoje ji pasiteisino. Japonijos politikos kritikai sako, kad tikrasis vyriausybės tikslas yra perkelti sveikatos priežiūros kaštus privačiam sektoriui.

Parengta pagal mic.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(5)
(5)
(0)

Komentarai (1)