Kas buvo šis paslaptingasis vyras, nepaklusęs A. Hitleriui? Sunku patikėti, kiek daug jam šis poelgis kainavo  (2)

Žymusis Adolfo Hitlerio pasisveikinimas „Sieg heil“ (pašlovinkit pergalę) buvo privalomas visiems Vokietijos piliečiams. Tokiu būdu buvo išreiškiamas lojalumas fiureriui, partijai ir visai tautai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Augustas Landmesseris 1936 metais vykusiame renginyje, kuriame dalyvauvo ir Hitleriui, buvo vienintelis žmogus, sveikinant fiurerį neiškėlęs rankos.

Viskas prasidėjo nuo to, jog A.Landmesseris į nacių partiją įstojo 1931 metais ir sparčiai kopė karjeros laiptais. Po dviejų metų jis įsimylėjo žydę ir 1935 metais pasipiršo, bet paaiškėjus apie sužadėtuves, buvo išmestas iš nacių partijos. A.Landmesseris su savo išrinktąja ketino sumainyti žiedus Hamburge, tačiau jiems to nebuvo leista padaryti dėl naujai priimtų įstatymų. 1935 metų spalio mėnesį pora susilaukė dukros.

1936 metų birželio 13 dieną įvyko naujo vokiečių karinio laivo pašventinimas, kuriame dalyvavo pats A. Hitleris. Būtent šio renginio metu A.Landmesseris atsisakė paklusti A. Hitleriui ir sveikinant fiurerį, neiškėlė rankos. Nepaklusimo aktas nacių pasisveikinimų jūroje buvo matomas akivaizdžiai.

1937 metais A.Landmesseris nusprendė emigruoti į Daniją, tačiau buvo sulaikytas pasienyje, kur buvo apkaltintas „nepagarba rasei“. Po metų, pritrūkus įrodymų, jis buvo išteisintas, tačiau jam buvo uždrausta matytis su žmona. Vyras nepakluso nacių nurodymams ir toliau lankė savo žmoną ir dukrą. Už tai naciai jį suėmė ir 1938 metais nuteisė 3 metų laisvės atėmimo bausme, bausmę atliekant koncentracijos stovykloje. A.Landmesseris daugiau nebematė savo žmonos.

Tuo tarpu jo žmona jau laukėsi antrosios jų atžalos. Antrą dukrą ji pagimdė moterų kalėjime, o netrukus buvo išsiųsta į koncentracijos stovyklą. 1942 metais ji buvo perkelta į vadinamą „eutanazijos centrą“, kur mirė kartu su dar 14 000 žydų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(26)
(5)
(21)

Komentarai (2)