SpaceX gavo leidimą naujam gigantiškam projektui: aplink Žemę paleis beveik 12 tūkstančių palydovų (Video)  (22)

SpaceX ir jos įkūrėjas Elonas Muskas jau ne pirmus metus kalba apie planus sukurti palydovų tinklą interneto ryšiui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Panašu, kad šie planai po truputį tampa realybe – JAV Federalinė ryšių tarnyba davė leidimą beveik 12 tūkstančių palydovų paleidimui.

Pagal tarnybos paskelbtus duomenis, palydovai turėtų kilti nuo 2019 metų vidurio, o visas tinklas turėtų būti užbaigtas per devynerius metus, taigi iki 2027 metų pabaigos. Palydovai skraidys aplink Žemę 335-346 km aukščio orbitose, truputį žemiau, nei Tarptautinė kosminė stotis. Jie turėtų tapti greitesniu interneto ryšio perdavimo kanalu, nei dabar naudojami optiniai kabeliai, mat kabeliuose elektromagnetiniai signalai juda maždaug trečdaliu lėčiau, nei ore ar vakuume. Signalas, perduodamas palydovais, nukeliaus šiek tiek didesnį atstumą, tačiau užtruks mažiau laiko.

Be to, palydovinis internetas atsietų spartų ryšį nuo fizinių pasijungimo taškų, taigi ryšys veiktų ir nuošaliose vietovėse, jūroje, ir netgi tame pačiame kosmose.

Kol kas SpaceX nepaskelbė tikslios informacijos, kokiomis orbitomis skraidys jos palydovai, tačiau spėjama, kad gana daug jų gali susitelkti tarp 47 ir 52 laipsnių platumos abiejuose pusrutuliuose – būtent šiose platumose įsikūrę dauguma didžiųjų internetinės prekybos centrų, kuriems ryšio greitis ypatingai svarbus.

Kitas svarbus šios naujienos aspektas – pats palydovų skaičius. Kol kas į kosmosą žmonės yra paleidę tik kiek daugiau nei 8000 palydovų, iš kurių tarp trečdalio ir pusės vis dar veikia. Jei SpaceX įgyvendins savo planus, palydovų skaičius Žemės aplinkoje išaugs pustrečio karto. Su tokiu palydovų kiekiu atsiranda ir didelė problema – jų gedimai. Nedideli palydovai, kokius planuoja SpaceX, įprastai tarnauja tik apie penkerius metus, taigi gali būti, kad kompanijai kas penkmetį reikės atnaujinti visą palydovų spiečių. Tai sukels ne tik finansinių iššūkių, bet ir kosminių šiukšlių kiekio gausėjimo problemų. Galbūt kosminis internetas paskatins progresą ir kosminių šiukšlių utilizavimo arba palydovų aptarnavimo ir ilgaamžiškumo srityse.

Beje, SpaceX yra ne vienintelė kosminį internetą planuojanti kompanija – jos pėdomis seka ir pralenkti bando daugybė kitų, nuo telekomunikacijų bendrovių Samsung ir Telesat iki Facebook, Google ir aeropramonės milžinės Boeing.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(43)
(3)
(40)

Komentarai (22)