10 keistų faktų, kurie prieštarauja intuicijai - kaip atrodo didžiausia žinduolių migracija, kokios spalvos yra stiklas ir kas yra Baadero-Meinhofo fenomenas?  ()

Mūsų pasaulis yra labai sudėtingas, tačiau mums vis tiek dažnai atrodo, kad jį suprantame. Štai 10 įdomių atsitiktinių faktų, kurie prieštarauja intuicijai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Prie jauno medžio pritvirtintas inkilas ir po 20 metų bus tame pačiame aukštyje

Ir po 100, ir po 200 metų – kad ir kiek tas inkilas ten kabės, pastebimai aukščiau jis nepakils. Taip yra todėl, kad medžiai auga į storį ir augina naujas šakas. Dabartinės viršutinės šakos aukštyn nebekils – virš jų augs naujos. Todėl ir inkilas liks ten pat. Aišku, medžiui storėjant jam bus sunku išsilaikyti nenukritus.

2. Žemė su milijonu gyventojų sveria tiek pat, kiek ir su 7 milijardais žmonių

Kad ir kiek žmonių pridėtumėte į mūsų planetą, ji svers maždaug tiek pat. Jos svorį keičia tik tai, kas atkeliauja iš kosmoso arba išvyksta į jį. Žmonės yra pagaminti iš to, ką valgo, todėl jų skaičius planetos svoriui įtakos neturi.

3. Didžiausia žinduolių migracija vyksta danguje

Gyvūnai migruoja – persekioja maisto šaltinius, bėga nuo žiemos, ieško partnerių poravimuisi. Geriausiai žinome migruojančius paukščius, tačiau migruoja ir žinduoliai. Tiesa, didžiausia žinduolių migracija vis tiek vyksta danguje – daugiau nei 10 milijonų šikšnosparnių kasmet skrenda iš Kongo į Zambiją.

4. Permatomas stiklas nėra bespalvis

Kokios spalvos stiklas yra jūsų languose? Nesakykite, kad jis spalvos neturi – jis greičiausiai yra žalias. Tokią spalvą jam suteikia geležies oksidai bei kiti priedai. Žalią spalvą galima pamatyti žvelgiant į stiklo atbrailą ar vieną ant kito sudėjus kelis stiklo lakštus.

5. Tamsioji Mėnulio pusė yra stebėtinai šviesi

Mėnulis į Žemę yra pasisukęs ta pačia puse – kitos jo pusės mes niekada nematome, todėl ji buvo praminta „Tamsiąja“. Tačiau realybėje abi Mėnulio pusės yra vienodai šviesios.

6. Šiaurės Ašigalis nėra visai negyvenama vieta

Šiaurinis Žemės polius yra labai įdomi vieta, į kurią žmonės keliauja įvairiomis priemonėmis – amfibiniais visureigiais, povandeniniais ir, kartais, viršvandeniniais laivais ir netgi šunų traukiamomis rogėmis. Tačiau paukščiai ten atskrenda patys, o ir poliariniai lokiai bei lapės buvo pastebėti visai netoli. Tai, beje, buvo visai keista, nes šiems gyvūnams ten beveik nėra maisto. O štai po ledu gyvybės nedaug – yra šiek tiek šoniplaukų, krevečių ir pirmuonių, bet jokių žuvų.

7. Baltosios meškos yra juodos

Poliariniai lokiai yra balti tik jūsų galvose. Baltųjų meškų oda yra juoda, o jų kailio plaukai – permatomi. Tik todėl, kad jie yra tokie tankūs, šių meškų kailis atrodo baltas.

8. Keisti automobilių pavadinimai daugiausia pasirodo Japonijoje

„Honda Life Dunk“, „Lexus NX“, „Daihatsu Scat“, „Mazda Carol Me Lady“, „Isuzu Mysterious Utility Wizard MU“, „Mazda Titan Dump“ ir „Light Dump“ – tai tik keli iš ne pačių geriausių automobilių vardų iš Japonijos. Tai yra, iš šalies, kurioje automobilių pramonė yra labai stipri, o tvarka yra laikoma vertybe. Keista, kad niekas nepraleidžia 15 minučių paieškoti, ką reiškia „Scat“ ar „Dump“, tačiau NX vardas čia įrašytas tyčia – jis juokingas labai nedidelėje pasaulio dalyje.

9. Baadero-Meinhofo fenomenas nėra retas

Nusprendžiate įsigyti automobilį ir tuomet tą modelį gatvėje matote visur. Perskaitote apie kokį aktorių ir dabar jį kasdien pastebite vis kitame filme. Pažiūrite filmą apie paukštį ir dabar jis kasdien sukiojasi priešais jūsų langus. Tai - Baadero-Meinhofo fenomenas arba dažnumo iliuzija – ką tik išmokta informacija yra lengviau pastebima, todėl atrodo dažnesnė. Šis fenomenas yra labai dažnas – bent kartą jį patyrė dauguma žmonių.

10. Lėktuvai ir didžiuliai krovininiai laivai yra vagiami

Kuo didesnis daiktas, tuo sunkiau jį pavogti, tiesa? Tačiau kartais milžiniški krovininiai laivai ir lėktuvai yra pasisavinami ir naudojami neteisėtai. Dažniausiai taip įvyksta dėl to, kad šios transporto priemonės yra įsigyjamos susitarus, kad pirkėjas pardavėjui sutartą sumą išmokės dalimis. Visa tai daroma oficialiai, tačiau dažnai tokie laivai ar lėktuvai atsiduria Afrikoje. Kompanija „VessEx“ padeda teisėtiems transporto priemonių savininkams jas atsiimti iš nemokių klientų – kartais šis darbas primena vagystę, nes faktiniam transporto priemonės valdytojui apie perėmimą iš anksto nepranešama.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(39)
(2)
(37)

Komentarai ()