Stenfordo universiteto fizikas pateikė versiją, kodėl juodosios skylės dar neprarijo viso kosmoso (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

bahuriux 2018-12-20 13:27
Man kilo prieštaringas klausimas nevisai į temą. Kodėl BH masė mažėja kai ji yra "ant dietos" ir negauma pavalgyti mums įprastos materijos, aiškinama kad masė mažėja dėl Havkingo radiacijos. OK, bet ištikro masė turėtu nepaliajamai didėti ir didėti dėl tamsiosios materijos persivalgymo. Tamsiosios materijos yra žymiau daugiau nei įprastos materijos 85 vs 15% ir ji pasiskirsčiusi kaip "nematomos dujos", sąveikauja tik gravitaciškai su materija. Kadangi sąveikauja gravitaciškai, turėtu būti pastoviai valgoma BH. Kažkur čia stipriai nesueina galai. https://en.wikipedia.org/wiki/Dark_matter Vienu žodžiu kažką naujo sužinojus ir ištyrus tik dar daugiau komplikuotų klausimų atsiranda nei atsakymų
Niemand 2018-12-20 13:54
Neturėtų. Akrecijai nepakanka gravitacijos, reikia dar trinties. Jei dalelė turi nors kokį sukimosi momentą JS atžvilgiu, ji judės orbita ir niekada nenukris (sukimosi momento tvermės dėsnis). Kad nukristų, reikia atsikratyti sukimosi momento, o tas vyksta iš esmės tik dėl trinties.
bahuriux 2018-12-21 09:06
Aš pagalvojau apie tai, kad tamsioji materija (nebarioninė materija) gali turėti visokių įdomių savybių, kaip tu ir rašai pvz. supertakumas, kaip skystas helis atšaldytas netoli absoliutaus 0K. Bet tada kita savybė bus prie to pačio nespūdumas, kaip skysčio atveju, nes kitaip niekaip nepavyks išvengti atsitiktines tamsiosios materijos patekimo į BH iš viršaus ir apačios ir akrecinio disko. Jei spūdumas yra tai bus ir trintis, nes suspaudus materija iš jos išsiskiria energija. Tas tamsiosios materijos fluid (anglų k.), nebūtinai turi būti tankus skystis, galbūt tai galėtu būti kaip nespūdžios nematomos dujos, pasklidusios daug kartų toliau už galaktikos ribų. Manau kurkas paprasčiau viskas būtu be tamsios materijos hipotezių, nei su ja. O gal jau laikas gražinti eterį, tipo erdvėlaikį, kaip materialų dalyką sudarytą iš egzotiškos materijos, kuri turi masę? Tas išsprestu galaktikų pakraščių pergreitą sukimasi, nes sukasi ir pats erdvėlaikis (eteris) galaktikoje ir paskui save tempia visą time/space frame. Čia taspats kas tamsioji materija, bet intuityviau ir plačiau aprašytu viską. Garsiai pamasčiau, gal ką nors užvesi ant kelio, nes nemano kompetencijai daryti skaičiavimus ir kurti tokio lygio teorijas.
Niemand 2018-12-21 11:13
Ir ne mano, bet jas suprasti matematiniame lygyje norint tikrai nėra labai sudėtinga, tiesiog vietoje fantazavimo žiūrėti fizikos paskaitas (youtube dabar pilna visom temom) ir skaityti straipsnius (ten kur be gražių paveiksliukų ir su daug formulių ).