Kaip elgtis, jei prie stulpo prišalote liežuvį? Geriau jau neprisidaryti dar didesnių bėdų  ()

Atėjus žiemai ir atšalus orams gydymo įstaigose pradedami registruoti liežuvio sužalojimų atvejai. Kaip šiedu faktai vienas su kitu susiję? Ogi labai paprastai: tiesiog vis atsiranda smalsuolių, norinčių patikrinti, ar iš tiesų liežuvis mirtinai prilimpa prie įšalusio metalo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dažniausiai tokių tyrinėjimų aukomis tampa vaikai, todėl jiems būtina paaiškinti, kodėl taip daryti šiukštu negalima. Deja, smalsumas kartais nugali bet kokią savisaugą. Kadangi taip tikrai nutinka, vaikams pravartu dėl visa ko paaiškinti, kaip elgtis, liežuviui prilipus prie įšalusio metalo.

Prie šalto metalinio paviršiais liežuvis prilimpa dėl to, kad visada yra seilėtas, o seilės akimirksniu pavirsta į gleivinę sukaustantį ledą. Tokioje nepavydėtinoje situacijoje atsidūręs žmogus pirmiausia turėtų nusiraminti ir vengti bet kokių staigių judesių, rašoma portale „Novate“.

Bandyti atplėšti liežuvį per jėgą – nedovanotina klaida. Taip elgiantis galima rimtai susižaloti: vėliau prisieis gana ilgai laukti, kol užgis ant liežuvio atsiradusi žaizda. Bandyti atšildyti metalą ugnimi – taip pat nevykęs sumanymas, kadangi ugnis gali apdeginti nukentėjusiojo veidą.

Išeitis, šiaip ar taip, yra, ir ji ne tokia sudėtinga, kaip galbūt atrodo. Pirmiausia, į prišalusį liežuvį galima nukreipti šiltą iškvepiamą orą – taip gali pavykti jį atitirpinti. Antra, galima aplieti liežuvį vandeniu. Tiktai atminkite, kad vanduo neturi būti karštas (tokiu galima nuplikyti). Užvis geriausia, jei vanduo bus vos šiltas, bet šaltas – taip pat tinka.

Dabar visiems laikams įsikalkite į galvas, kad šąlant liesti liežuviu metalo jokiu būdu negalima. To tikrai neverta daryti norint patikrinti, ar iš tiesų liežuvis gali prišalti. Šį priesaką privalo būti girdėję visi iki vieno vaikai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(19)
(2)
(17)

Komentarai ()