Kas nutinka, jei kas nors miršta kruiziniame laive? Yra net toks juokelis, kad kai įgula pradeda dalinti ledus, reiškia, kad kažkas mirė - bet kaip viskas vyksta iš tikrųjų?  ()

Visi norime linksmai praleisti laiką. Keliaudami pažįstame pasaulį, plečiame akiratį ir patiriame ką nors naujo. Kruizai yra itin pamėgtas vyresnių žmonių keliavimo būdas. Ir nesunku suprasti kodėl – didžiuliai laivai yra prabangūs, patogūs, o ir pamatyti vienos kelionės metu galima tikrai nemažai. Bet juk visko būna – kas nutinka, jei kas nors miršta kruiziniame laive?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors tokia mintis daug kam pasirodys makabriška, iš tikrųjų reikėtų būti realistiškiems. Žmonės miršta nuolat, kruizus labiausiai mėgsta pagyvenę žmonės, o pačios kelionės dažnai trunka ilgiau nei savaitę. Taigi, tokių atvejų tikrai būna – juk žmonės miršta net lėktuvuose.

Prieš lipdami į kruizinį laivą jūs turite pasirašyti dokumentus, kuriais patvirtinate, kad nesergate užkrečiamomis ligomis ir nesilaukiate. Tačiau rimčiau sveikatos niekas netikrina. Kruizuose galima atsipalaiduoti, tačiau patiriama ir nemažai streso ar net aštrių įspūdžių. Nors kompanijos nėra linkusios apie tai kalbėti, kruizų metu miršta pakankamai žmonių, kad jos tam būtų nuolat pasiruošusios. Vidutinis trumpų kruizų (iki savaitės trukmės) keleivių amžius yra apie 50 metų. Ilgesnių, kelis mėnesius trunkančių kruizų – 75 metai. Kai kurie žmonės taip keliauja net nesitikėdami sugrįžti į krantą.

Kruizus pamėgę keliautojai turi vieną juokelį – kai įgula pradeda dalinti ledus, reiškia, kad kažkas mirė ir reikia atlaisvinti vietos šaldiklyje. Iš tiesų, savaime aišku, tai nėra tiesa. Ledai dalinami tiesiog pamaloninti keliautojus. Tačiau šaldikliai mirusiesiems tikrai egzistuoja – kiekvienas į vandenyną plaukiantis laivas privalo turėti morgą.

Kruizinio laivo morgo talpa priklauso nuo jo dydžio – ten telpa nuo dviejų iki 10 kūnų. Galbūt tokio dydžio morgas jums atrodo labai didelis, tačiau prisiminkite, kad didžiausiuose kruiziniuose laivuose telpa daugiau nei 5000 žmonių. Ligos, senatvė ar net nelaimingi atsitikimai gali kainuoti gyvybę, todėl kompanijos yra pasiruošusios – turi ir specialių šaldiklių, ir lavonmaišių.

Taigi, kaip viskas vyksta? Na, visų pirma bus paskelbta apie reikalingą medicininę pagalbą. Pas sunegalavusį ar jau mirusį žmogų atskubės gydytojas, kuris stengsis padėti, kartais gali būti iškviestas sraigtasparnis. Jei niekas nepadeda ir žmogus miršta, per vidinę laivo komunikacijos sistemą paskelbiamas koduotas signalas. Pavyzdžiui, pasigirsta žodžiai Operation Rising Star – Operacija Kylanti Žvaigždė. Keleiviai nežino, ką tai reiškia ir toliau maloniai leidžia laiką, o įgula imasi iš anksto suderinto protokolo.

Identifikavus mirusįjį surandami jo artimieji. Jiems kiek įmanoma subtiliau pranešama, kas įvyko ir, kad kūnas bus perkeltas į laivo morgą. Ši patalpa yra įrengta toli nuo maisto ruošimo vietų ir nėra pasiekiama keleiviams. Laivai stengiasi mirusiuosius į krantą perkelti kiek įmanoma greičiau – tai būna stengiamasi padaryti jau kitame uoste, bet jis turi būtų pasiruošęs ir sutikti priimti kūną ir pasirūpinti jo grąžinimu į šalį, iš kurios jis atvyko. Krante išduodamas ir mirties liudijimas, gali būti atliekamos papildomos ekspertizės. Jei nepavyksta kūno iškelti kitame uoste, jis paliekamas laive, tačiau stengiamasi, kad jis laivo morge praleistų ne ilgiau nei 3 dienas.

Mirusysis iš laivo išnešamas taip, kad jo nepastebėtų keliautojai. Kruizai parduoda gerą nuotaiką ir jos tikrai nenori gadinti mirusiais keleiviais. Su kūnu krante pasilieka ir artimieji. Dažnai kompanijos padeda susigaudyti svečioje šalyje ir pasirinkti kūno parsiuntimo į namų šalį paslaugas, jei artimieji jų nori. Nei uostas, nei kruizų kompanija šių išlaidų nepadengia – už kūno kelionę namo tenka sumokėti patiems arba iš kelionės draudimo.

Na, o kruizas tęsiasi toliau. Jį tęsti gali ir artimieji, jei jie nenori namo su mirusiuoju sugrįžti anksčiau. Pavyzdžiui, 2009 metais 114 dienų kruize mirė senolė Marion Schaefer. Jos sūnus nusprendė kruizą tęsti ir tam buvo sudarytos sąlygos. Kitame uoste buvo pasirūpinta velionės kremavimu ir jos šeima su urna kelionę tęsė toliau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Nodum.lt
Nodum.lt
(24)
(1)
(23)

Komentarai ()