7 įdomūs faktai apie šampaną, kurių turbūt nežinojote: kas yra tas „tikras šampanas“? (Video)  ()

Šiąnakt visame pasaulyje į viršų kils šampano taurės. Tai - Naujųjų metų sutikimo tradicija. Tačiau galbūt ne viską žinome apie šį gėrimą? Štai 7 įdomūs faktai, kurių galbūt nežinojote.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. „Tikras šampanas“ yra tas pats putojantis vynas

Įvairiuose vakarėliuose dažnai galime išgirsti faktą - „čia nėra tikras šampanas, o tik putojantis vynas“. Tai tėra mitas, nes šampanas ir yra putojantis vynas, kuomet antrinės fermentacijos etape panaudojamos mielės ir cukrus. Taip tradiciškai išgaunami burbuliukai. Tiesa pramoninės technologijos šiais laikais „netikram šampanui“ suteikia burbuliukų ir kur kas paprastesniais būdais.

Tikras šampanas - tai putojantis vynas, atkeliavęs iš Šampanės regiono Prancūzijoje. Jei putojantis vynas yra atkeliavęs iš kitų kraštų, net būdamas labai prabangus jis negalės vadintis tikru šampanu.

2. Šampanas gerina atmintį?

Redingo universiteto mokslininkai nustatė, kad 1-3 taurės šampano padeda kovoti su senatvinės demencijos simptomais. Mokslininkai teigia, kad šampanas gerina atmintį ir kognityvinę funkciją. Tiesa, tai patvirtinantys tyrimai buvo atlikti tik su žiurkėmis, todėl šie rezultatai nėra galutiniai.

3. Didžiulis slėgis

Slėgis šampano butelyje dažnai svyruoja apie 6,2 barus. Aišku, viskas priklauso nuo to, ar kas nors tą šampano butelį kratė, ar jis ilgai stovėjo nejudinamas. Toliausiai iššautas šampano butelio kamštis nuskriejo 54 metrus. Na, bent jau toks rekordas yra užfiksuotas - Naujametę naktį niekas metrų neskaičiuoja. Šampano butelio kamščio greitis gali pasiekti ir 40 km/h - yra nemažai atvejų, kuomet jis sužeidžia žmones, todėl būkite atsargūs.

4. Laivų krikštynos

Putojančio vyno buteliai dabar dažnai naudojami krikštijant laivus - jie sudaužomi į naujo laivo korpusą. Jei butelis nedūžta, tai yra laikoma labai prastu ženklu. Šis paprotys, manoma, kilo Senovės Babilone, kuomet liejant skystį buvo tikrinami naujų laivų korpusai. Įdomu ir tai, kad 1920-1933-ųjų alkoholio draudimas JAV pakeitė šią tradiciją - laivai buvo krikštijami vandeniu, sidru ar, kai niekas nematė, senais vyno buteliais.

5. Brangiausias šampanas kainuoja milijonus, bet ne dėl gėrimo

Brangiausias pasaulio šampanas „Taste of Diamonds“ kainuoja daugiau nei du milijonus dolerių, tačiau pats gėrimas kainuotų tik kelis šimtus. Taip yra dėl to, kad „Taste of Diamonds“ butelis yra pagamintas stiklo meistrų, turi auksinį logotipą su tobulu deimantu viduryje. Tai - labiau kolekcininkų džiaugsmas ir investicija nei gėrimo butelis.

6. Butelio atidarymas kardu

Napoleonas švęsdamas pergales šampano butelius atidarydavo kardu, o dabar šis metodas yra gana plačiai paplitęs ir gerai žinomas. Kardu šampano buteliai atidaromi per įvairias šventes. Žinoma, ir kardas dabar yra specialus, nors ir naudojama tik buka jo dalis. Greitu judesiu viršutinė butelio dalis su kamščiu yra tiesiog numušama.

7. 007 ir Marilyn Monroe

Slaptasis agentas Jamesas Bondas mėgsta šampaną - filmuose jį gėrė net 35 kartus. Tai yra, jį gėrė dažniau nei bet kokį kitą alkoholinį gėrimą. Tačiau Marilyn Monroe putojantį gėrimą mėgo dar labiau - kartą jame net išsimaudė. Didelei voniai pripildyti prireikė net 350 šampano butelių. Monroe yra pasakiusi - „pradėk dieną su šypsena ir užbaik su šampanu“.

Siūlome paskaityti ir kitus mūsų šventinius įdomių faktų septintukus - 7 įdomius faktus apie stalus užkariavusią silkę ir 7 įdomius faktus apie Kalėdas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(12)
(4)
(8)

Komentarai ()