Kaip iš veido galima nuspėti, kokių vitaminų trūksta žmogui  ()

Šiais laikais vitaminų trūkumas yra turbūt viena dažniausių diagnozių, o šios būklės keliama rizika sveikatai gali būti itin rimta. Tai gali kelti pavojų net ir gyvybei.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pavyzdžiui, vitamino A deficitas per pastarąjį dešimtmetį sukėlė 8 mln. vaikų mirčių, o daugiau negu milijardas žmonių visame pasaulyje kenčia nuo vitamino D stokos.

Ši problema neabejotinai kelia nerimą, mat diagnozių skaičius siekia epidemiją. Kartais suprasti, kad trūksta vieno ar kito vitamino, pakanka pažiūrėjus į savo veidą.

Esant maistinių medžiagų deficitui, gali nukentėti kiekviena kūno dalis, tad jeigu veide pastebite šios problemos požymių, tai reiškia, kad jūsų organizmo vidus irgi kenčia. Deja, papildai ne visada padeda, todėl reikia rūpintis savo mityba ir gyvenimo būdu.

Vitaminų trūkumo požymiai:

1. Patinę paakiai

Tai gali būti ne tik miego stokos, bet ir trūkstamo jodo kiekio organizme simptomas. Nesitikėkite, kad apdorota druska padės aprūpinti organizmą šia medžiaga, nes tai nėra tinkamas jodo šaltinis.

Jodo atsargas rekomenduojama papildyti valgant pupeles, jūros daržoves, kiaušinius ir geriant kefyrą. Teigiama, kad ši medžiaga padeda pašalinti endokrininę sistemą ardančias medžiagas, tokias kaip bromas ir fluoras. Be to, jodas padeda pagerinti skydliaukės veiklą.

2. Išblyškusios lūpos

Tai yra dažnai pastebimas geležies stygiaus požymis, o trūkstant šios medžiagos gali išsivystyti anemija. Todėl specialistai pataria į savo mitybos racioną įtraukti razinas, spiruliną, lęšius, juodąjį šokoladą, špinatus ir kitas tamsiai žalios spalvos lapines daržoves.

3. Išblyškusi oda

Šis simptomas gali įspėti apie vitamino B12 trūkumą. Jeigu organizme atsiranda šios medžiagos deficitas, gali atsirasti nuovargis, o oda pasidaryti ypatingai blyški. Taigi, gyvūninės kilmės produktai yra puikus vitamino B12 šaltinis, bet yra ir alternatyvų, tinkančių vegetarams, pavyzdžiui, kiaušiniai arba sūris, kuriame nėra šliužo fermentų.

4. Išsausėję plaukai

Ar jūsų plaukai trapūs ir sausi, o gal pastebėjote didelį pleiskanų kiekį ant galvos odos? Šie požymiai rodo, kad organizmui trūksta biotino, vadinamo vitaminu B7.

Antibiotikų vartojimas yra viena iš dažniausių biotino trūkumo priežasčių, todėl turėtumėte valgyti daugiau grybų, ankštinių daržovių, avokadų, riešutų, ypatingai graikinių riešutų, saulėgrąžų sėklų ir žalių žirnių.

5. Kraujuojančios dantenos

Tokia dantenų būklė gali būti vitamino C stygiaus ženklas. Ši medžiaga yra be galo svarbi kovojant su peršalimu, tačiau jos trūkumas gali sukelti dar net ir nosies kraujavimą ar sąnarių patinimą. Nepamirškite, kad mūsų organizmas negamina vitamino C, todėl šiuo vitaminu turime aprūpinti jį kasdien.

Parengta pagal globalremedyhouse.com.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(20)
(5)
(15)

Komentarai ()