Kodėl atsiranda neramių kojų sindromas? Kai kada šie pojūčiai gali išvaryti iš proto - gydytojo patarimas, ką tuomet daryti  (1)

Jei nuolat maudžia, trūkčioja, dilgčioja kojas, norite jas judinti, kad nors trumpam nieko nejustumėte, gali būti, kad jums – neramių kojų sindromas, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Pasak jo, šie nemalonūs pojūčiai gali tiesiog išvaryti iš proto, nes kartais neleidžia užmigti visą naktį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neramių kojų sindromas atsiranda dėl tam tikrų medžiagų trūkumo organizme, teigia daktaras A. Unikauskas. Erzinantys pojūčiai kojose gali kankinti tuomet, kai jūsų organizmui trūksta kalio, nes raumenys nebegali atsipalaiduoti, kalba jis.

Anot A. Unikausko, kalio pritrūkti gali, jei: valgote per mažai daržovių, jūsų skrandžio rūgštingumas per mažas, esate atsparus insulinui, kuris padeda įsisavinti kalį. Prisotinti savo organizmą kalio galima valgant bananus, lęšius, brokolius, saldžiąsias bulves, lašišą, džiovintus abrikosus.

Negerus pojūčius kojose galite justi ir pritrūkę magnio. „Maisto produktai, kurių sudėtyje yra magnio – tai migdolai, špinatai, pupelės, rudieji ryžiai“, – vardija A. Unikauskas.

Vitaminas B1 – dar viena itin svarbi medžiaga, siekiant atsikratyti neramių kojų sindromo sukeliamų iš proto varančių pojūčių.

„Vitaminas B1 reikalingas tam, kad neatsirastų pieno rūgšties acidozė. Tai būsena, kai dėl deguonies trūkumo raumenyse gaminasi pieno rūgštis“, – teigia medikas ir pataria į racioną įtraukti saulėgrąžų sėklų, lęšių, maistinių mielių – šiuose produktuose gausu vitamino B1.

Daktaras A. Unikauskas taip pat pataria nepulti pirkti maisto papildų.

„Mes įpratę matyti daugybę reklamų – suvalgyk piliulę su vitaminu ar mineralu ir tai išspręs visas problemas. Kuo toliau, tuo tampa aiškiau, kad ne viskas taip paprasta. Gamtoje procesai yra daug sudėtingesni“, – kalba daktaras. Tad reikalingų vitaminų ir mikroelementų pirmiausia reikia gauti iš maisto, priduria A. Unikauskas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
Autoriai: Indrė Česnauskaitė
(15)
(2)
(13)

Komentarai (1)