Štai kas nutiks, jei mesite rūkyti jau dabar - pirmas geras pokytis pasijaus po 20 minučių  (2)

Rūkymas yra vienas iš blogiausių įpročių, dėl kurio kyla pavojus ne tik sveikatai, bet ir gyvybei. Svarbu prisiminti ir tai, kad rūkantieji kelia pavojų ne tik savo, bet ir aplinkinių, priverstų kvėpuoti tabako dūmais, sveikatai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rūkalių plaučiai pajuosta, o ilgainiui išsivysto tokios gyvenimo kokybę smarkiai bloginančios ligos, kaip lėtinė obstrukcinė plaučių liga (LOPL). Taip pat dėl rūkymo išauga širdies ir kraujagyslių ligų rizika, nes dėl cigarečių toksinų kemšasi arterijos.

Apskritai gydytojai rūkymą labai dažnai pamini ir kaip daugelio kitų ligų vieną iš predisponuojančių rizikos veiksnių. Tad mesti rūkyti išties verta. O štai kas nutiks su jūsų organizmu, jeigu tai padarysite tuoj pat.

Po 20 minučių

Pirmasis teigiamas poveikis pasireikš jau po 20 minučių nerūkymo. Dėl nikotino padidėja jūsų kraujo spaudimas ir pulsas. Bet užtenka 20 minučių nerūkymo, kad tiek kraujospūdis, tiek pulsas sumažėtų.

Po 8–12 valandų

Jeigu nerūkysite 12 val., teigiamas poveikis bus dar didesnis, nes, jeigu tiek laiko į jūsų organizmą nepateks toksinų, anglies monoksido koncentracija kraujyje smarkiai sumažės, o deguonies lygis pakils iki normalaus lygio.

Po 24 valandų

Įrodyta, kad rūkymas smarkiai padidina širdies priepuolio riziką. Vos po paros nerūkymo ši rizika smarkiai sumažės. Taip yra todėl, kad jūsų deguonies lygis vėl taps normalus ir tokiu būdu jūsų organams, įskaitant širdį, susiformuos sveikesnė aplinka.

Po 48 valandų

Jeigu nerūkysite dvi paras, pokyčiai organizme bus dar didesni – jūsų nervų galūnėlės pradės atsistatyti. Jeigu dėl rūkymo susilpnėjo jūsų uoslė ir skonio pojūčiai, greitai pastebėsite, kad nerūkant jie vėl tapo aštresni. Tad po dviejų parų nerūkymo maistas jums ims atrodyti gardesnis ir grįš apetitas.

Praėjus nuo 2 savaičių iki 3 mėnesių

Jūsų organizmas jau visiškai pradės sveikti nuo rūkymo sukelto blogo poveikio. Vos jūsų kraujotaka pagerės, pasijusite energingesni, pastebėsite, kad galite nueiti ilgesnius atstumus, nesijausdami pridusę ir pavargę.

Rūkymas paprastai lemia didelę kongestiją ir skrepliavimą. Ilgiau nerūkant jų kiekis sumažėja. Be to, maždaug po 3 mėnesių nerūkymo smarkiai pagerėja plaučių būklė.

Po 9 mėnesių

Jeigu nerūkysite 9 mėnesius, jūsų organizmas jums neabejotinai padėkos. Smarkiai atsikimš sinusai ir sumažės kongestija. Pajusite, kad jums pasidarė lengviau kvėpuoti. Plaučiuose esantys plonyčiai plaukeliai, kurie valo kvėpavimo takus, išlaisvės ir pradės normaliai veikti.

Po 1 metų

Po metų nerūkymo širdies priepuolio rizika sumažės net perpus, palyginti su ta, kuri kyla rūkantiems. Jūsų širdies sveikata pagerės, taip pat sustiprės imunitetas.

Pajusite bendrą organizmo pagerėjimą. Pastebėsite, kad lengviau sportuoti, nes plaučiai pasidarė sveikesni, o jūsų kraujotaka pagerėjo, todėl organizmas geriau aprūpintas deguonimi prisotintu krauju.

Po 11–15 metų

Jūs jau gyvensite nerūkančio žmogaus gyvenimą be jokių toksinų. Nebegrės insultas, kaip anksčiau. Tiesą sakant, smarkiai sumažės ir tam tikrų onkologinių ligų rizika, įskaitant plaučių, kasos, gerklės, stemplės, inkstų ir šlapimo pūslės vėžį. Plaučių vėžio rizika sumažės iki tokio lygio, kaip ir tų, kurie niekada nerūkė.

Po 15 metų

Po 15 metų nerūkymo širdies ligų ir širdies priepuolio rizika bus tiek pat sumažėjusi, kaip ir tų, kurie niekada nerūkė. Nepamirškite ir didelės sumos pinigų, kurią per tą laiką, kol nerūkėte, sutaupysite.

Bet prisiminkite, kad norint būti dar sveikesniems vien mesti rūkyti nepakaks. Reikės atsisakyti ir kitų nesveikų įpročių ir pradėti sveikiau maitintis, daugiau judėti.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, norint būti sveikiems kas savaitę reikia skirti bent po 150 minučių mankštai.

Parengta pagal „Trendingpost“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(18)
(5)
(13)

Komentarai (2)