Saikingas alkoholio vartojimas labiau padeda ar labiau kenkia? Pristatytas didžiausios apimties naujas mokslinis tyrimas paneigia daug mitų  (1)

Blogos žinios tiems, kas mėgsta kasdien dėl sveikatos išgerti po taurę vyno. Didelio masto pasaulinis tyrimas, pasirodęs žurnale „Lancet“, patvirtino ankstesnį tyrimą, kuris buvo parodęs, kad saugių alkoholio kiekių nebūna.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2018-09-03 Saikingas alkoholio vartojimas labiau padeda ar labiau kenkia? Pristatytas didžiausios apimties naujas mokslinis tyrimas paneigia daug mitų  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai pripažįsta, kad saikingas alkoholio vartojimas gali apsaugoti nuo širdies ligų, bet jie nustatė, kad šią naudą nusveria vėžio ir kitų ligų rizika, rašo bbc.com.

Šio tyrimo autorius teigia, kad jų rezultatai kol kas yra patys reikšmingiausi, nes studijos metu buvo atsižvelgta į daugybę veiksnių.

Kiek rizikingas yra nuosaikus alkoholio vartojimas?

Studijos „The Global Burden of Disease“ metu nuo 1990 iki 2016 metų buvo stebimas alkoholio vartojimas 195 šalyse ir jo pasekmės sveikatai.

Analizuodami žmonių nuo 15 iki 95 metų duomenis, mokslininkai lygino visiškai alkoholio nevartojančių ir vieną alkoholinį gėrimą per dieną išgeriančių žmonių sveikatą.

Jie nustatė, kad iš 100 tūkst. alkoholio nevartojančių žmonių 914 asmenų išsivystė tokios su alkoholiu susijusios ligos kaip vėžys arba jie patyrė kokią nors traumą.

Tačiau geriant vieną alkoholinį gėrimą per dieną, susirgusių ar susižalojusių žmonių skaičus padidėja keturiais asmenimis.

Jei per dieną suvartojami du alkoholiniai gėrimai, per vienerius metus susirgusių žmonių skaičus padidėja 63 asmenimis, o jei kasdien išgeriami penki alkoholiniai gėrimai – 338 asmenimis.

Viena iš tyrimo autorių, profesorė Sonia Saxena iš Imperijinio koledžo Londone, sakė: „Vienas gėrimas per dieną jau rodo šiek tiek padidėjusią riziką, bet pritaikykite tai visiems šalies gyventojams ir skaičius bus žymiai didesnis, be to, dauguma žmonių suvartoja ne vieną gėrimą“.

Pagrindinis tyrimo autorius, mokslų daktaras Maxas Griswoldas iš Vašingtono universiteto Sveikatos metrikų ir vertinimo instituto (angl. Institute for Health Metrics and Evaluation, IHME) teigė: „Ankstesni tyrimai buvo nustatę, kad tam tikromis sąlygomis alkoholis turi apsauginį poveikį, tačiau mes pastebėjome, kad bet koks alkoholio kiekis didina įvairialypį pavojų sveikatai.

Mūsų tyrime stiprus ryšys tarp alkoholio vartojimo ir vėžio, traumų bei infekcinių ligų pavojaus nusveria apsauginį poveikį širdies ligoms“.

Nors išgeriant tik vieną alkoholinį gėrimą per dieną pavojus sveikatai nebūna didelis, jis pradeda sparčiai augti, kai žmonės pradeda vartoti daugiau alkoholio“.

2016 metais Didžiosios Britanijos vyriausybė sumažino vyrams ir moterims rekomenduojamus alkoholio kiekius – jie turėtų sudaryti ne daugiau kaip 14 alkoholio vienetų per savaitę. Tai atitinka šešias pintas vidutinio stiprumo alaus arba septynias taures vyno.

Tuo metu aukšto rango Anglijos sveikatos pareigūnė, profesorė dama Sally Davies įspėjo, kad bet koks alkoholio kiekis didina vėžio riziką.

„Žinoma rizika“

Profesorė S. Saxena pažymėjo, kad šis tyrimas yra pati svarbiausia studija, kada nors atlikta šia tema.

„Ši studija yra platesnė už kitus tyrimus, nes apima virtinę veiksnių, įskaitant alkoholio pardavimus, pačių žmonių nurodytus suvartojamo alkoholio kiekius, abstinenciją, turizmo informaciją ir nelegalios prekybos bei naminukės gamybos duomenis“.

Šis tyrimas parodė, kad Didžiosios Britanijos moterys, pavyzdžiui, per dieną išgeria vidutiniškai tris alkoholinius gėrimus ir tarp daugiausiai išgeriančių moterų pasaulyje užima aštuntą vietą. Tačiau britų vyrai tarp 195 tirtų šalių užėmė tik 62 vietą, nors per dieną taip pat išgeria vidutiniškai po tris alkoholinius gėrimus. Taip yra dėl to, kad vyrai paprastai geria kur kas daugiau. Rumunijos vyrai, pavyzdžiui, vidutiniškai išgeria po aštuonis alkoholinius gėrimus per dieną.

Alkoholiniu gėrimu šiuo atveju laikoma 10 g alkoholio, kuris atitinka nedidelę taurę vyno, skardinę ar butelį alaus ar taurelę stipraus alkoholinio gėrimo. (Didžiojoje Britanijoje vienu alkoholio vienetu laikoma 8 g alkoholio.) Visame pasaulyje alkoholį vartoja kas trečias gyventojas ir amžiaus grupėje nuo 15 iki 49 metų alkoholis sukelia dešimtadalį visų mirčių.

„Didžiojoje Britanijoje dauguma žmonių gerokai viršija saugias alkoholio vartojimo normas, nors šis tyrimas rodo, kad saugių normų nebūna. Vyriausybė turėtų dar kartą peržiūrėti savo politiką ir toliau mažinti dabartines rekomendacijas. Jei norite išgerti, susipažinkite su alkoholio keliamais pavojais ir prisiimkite žinomą riziką“, - teigė profesorė S. Saxena.

Tačiau profesorius Davidas Spiegelhalteris iš Kembridžo universiteto Wintono visuomenės pavojų supratimo profesūros turėjo pastabų dėl šio tyrimo išvadų.

„Turint galvoje malonumą, kurį teikia nuosaikus alkoholio vartojimas, pareiškimai, esą saugių alkoholio kiekių nebūna, neatrodo kaip argumentas abstinencijai, – pareiškė jis.

– Nėra ir saugaus vairavimo lygio, bet vyriausybė nerekomenduoja žmonėms vengti vairuoti. Jei pagalvosime, nėra ir saugaus gyvenimo, bet niekas nerekomenduoja nuo jo susilaikyti."

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(20)
(6)
(14)

Komentarai (1)