Ketinate mesti rūkyti? Mokslininkai turi jums labai gerų žinių  ()

Rūkymas atima iš žmogaus bent 10 jo gyvenimo metų. Ne veltui kai kurie rūkaliai susiima ir ryžtasi mesti šį žalingą įprotį, tikėdamiesi sumažinti prarastus gyvenimo metus iki minimumo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujas tyrimas rodo, kad žmonės, kurie meta rūkyti iki 40 metų amžiaus, beveik nepraranda gyvenimo trukmės, lyginant su nerūkančiais žmonėmis. Tyrimui vadovavęs profesorius Prabhatas Jha iš Toronto universiteto sako, kad metus rūkyti iki 40 metų amžiaus, galima atgauti beveik visus 10 metų, kuriuos praranda toliau rūkantys rūkaliai. Anot jo, tai nereiškia, kad rūkyti iki 40 metų amžiaus yra saugu – mat buvę rūkaliai turi didesnę tikimybę mirti anksčiau nei tie, kurie niekada nėra rūkę.

Mokslininkai išsiaiškino, kad 35-44 metų amžiaus rūkaliai, metę rūkyti, gyvena 9 metais ilgiau, nei visą gyvenimą rūkantys, 45-54 metų amžiaus rūkaliai atsisakę šio žalingo įpročio gyvena 6 metais ilgiau, o metę rūkyti 55-64 metų amžiaus žmonės gyvena 4 metais ilgiau.

Šis tyrimas unikalus tuo, kad jo metu buvo tiriama rūkymo rizika bei nauda metus rūkyti. 25-79 metų amžiaus rūkaliai turi 3 kartus didesnę mirtingumo riziką, nei niekada nerūkę žmonės. Nerūkantys žmonės turi 2 kartus didesnę tikimybę sulaukti 80 metų amžiaus, nei rūkaliai.

Kasmet pasaulyje pradeda rūkyti apie 30 milijonų žmonių, kurių dauguma taip ir neatsikrato šio žalingo įpročio. Pagal dabartines tendencijas, per visą XXI amžių nuo rūkymo turėtų mirti 1 milijardas žmonių – kai per visą XX amžių nuo rūkymo numirė „tik“ 100 milijonų žmonių.

Profesorius Amartya Senas, kuris 1998 metais laimėjo Nobelio premiją ekonomikos srityje, sako, kad nesugebėjimas nustatyti tinkamos viešos politikos rūkymo atžvilgiu tapo viena didžiausių nesėkmių Kinijoje, Indijoje bei kitose besivystančiose šalyse – ypač lyginant su Vakarų šalių itin griežta tabako kontrole.

Anot jo, šis tyrimas parodo, kokią didžiulę grėsmę kelia rūkymas, o tikimybė mirti nuo rūkymo yra žymiai didesnė, nei manyta anksčiau.

Šios tyrimo išvados yra itin reikšmingos pasauline prasme. P. Jha sako, kad itin dideli mokesčiai tabako gaminiams yra vienintelis efektyviausias būdas priversti suaugusius žmones mesti rūkyti – bei užkirsti kelią vaikams pradėti rūkyti.

Parengta pagal „The Telegraph“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(20)
(8)
(12)

Komentarai ()