Skamba keistai, bet faktas: Leonardo da Vinci žinojo apie šio organo egzistavimą, bet tik dabar mokslininkai jį patvirtino kaip egzistuojantį  (2)

Pagal kai kuriuos parametrus praėjusieji metai buvo tikrai ne kokie. Bet jie buvo tikrai puikūs mokslui – patvirtintas gravitacinių bangų egzistavimas, atrasta, kaip vėsinosi dinozaurai ir daug kitokių įdomių dalykų apie mus supantį pasaulį, bet pritrenkiantis naujas atradimas parodė, kad dar ne viską žinome ir apie save.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žurnale „The Lancet: Gastroenteorology and Hepatology“ mokslininkai paskelbė apie oficialiai atrastą naują žmogaus organą. Taip, mūsų pilve egzistuoja „visai naujas“ organas, kuris oficialiai suklasifikuotas buvo tik visai neseniai.

Organas, lietuviškai vadinamas žarnų pasaitu, o lotyniškai – mesenterium (verčiant pažodžiui – „tarp žarnų“) egzistuoja mūsų virškinamuosiuose traktuose. Tiesą sakant, jo aprašymą jau buvo pateikęs Leonardo da Vinci, bet iki 2012-ųjų buvo laikoma, kad tai yra ne savarankiškas organas, o tiesiog grupė skirtingų darinių, kuriais žarnos tvirtinasi prie pilvaplėvės.

Bet grupė Limeriko universiteto (Airija) mokslininkų atliko visą eilę mikroskopinių tyrimų ir patvirtino, kad tai ne atskiros struktūros, o bendra, tarpusavyje susijusių struktūrų visuma, t. y. atskiras organas.

Didžioji dalis tyrimų buvo atlikta operacijų metu, šalinant gaubtinę žarną ar jos dalis.

Apie tai, kad šis darinys yra nebe atskiri dariniai, o vienas bendras organas, medicinos studentai buvo mokomi jau 2012-ųjų, bet į žymųjį „Grey's Anatomy“ vadovėlį buvo įtrauktas tik dabar – kaip ir tik dabar visa tai buvo paskelbta atskiru tyrimu.

„Tyrime, kuris jau perėjo recenzavimo stadiją, skelbiame, kad kūne turime organą, apie kurį iki šiol nelabai ką žinojome“ – apibendrina Limeriko universiteto chirurgijos profesorius Calvinas Geofrey.

Nepaisant to, kad naujasis organas prilaiko žarnas, apie jį daugiau nelabai kas žinoma – ir nors jo padėtis žarnų atžvilgiu tarsi ir siūlo keletą hipotezių, jokių galutinių išvadų mokslininkai kol kas nepateikia.

Naujajame organe yra kraujagyslių, nervų ir limfos kanalų, tad žinome, kad per mesenterium į žarnas patenka baltieji kraujo kūneliai – reiškia, naujasis organas turi dar ir aktyviąją funkciją. Bet tam, kad sužinotume ką jis daro daugiau (ar tiksliau), reikia daugiau tyrimų.

Parengta pagal IFLScience.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(41)
(5)
(36)

Komentarai (2)