Ar milžiniška užtvanka Kinijoje gali sulėtinti Žemės sukimosi greitį? Štai ką apie tai sako NASA mokslininkai (Video)  (7)

Kai kurie žmogaus sukurti objektai ar statiniai yra nesuvokiamai dideli ir priverčia susimąstyti, kiek daug žmogus gali. Vienas tokių objektų – Trijų tarpeklių užtvanka.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ji yra Kinijoje ir kerta Jangdzės upę, esančią Hubei provincijoje. Tai yra didžiausia pasaulyje hidroelektrinė pagal bendrą galią, kuri siekia net 22 500 megavatų (MW). Kai vandens lygis pasiekia 175 metrus virš jūros lygio (arba 91 metrą virš upės lygio), užtvankos sukurtas rezervuaras pasiekia įspūdingą 660 kilometrų ilgį ir 1,12 kilometro plotį. Bendras rezervuaro plotas siekia 1045 kvadratinius kilometrus ir galėtų užlieti net 632 kvadratinius kilometrus sausumos. Tuo tarpu rezervuaras talpina 39,3 kubinius kilometro vandens. Tiek vandens sveria net 42 milijardus tonų.

Tokios didžiulės masės paslinkimas turėtų įtakos Žemės sukimosi apie savo ašį greičiui dėl reiškinio, vadinamo inercijos momentu – didžiulės masės objekto inercija. Objekto inercijos momentas apie savo ašį nulemia, kaip sunku pakeisti kampinį jo sukimosi greitį. Kuo didesnis sukimosi ašies masės ilgis, tuo jis lėčiau sukasi. Galbūt ir sunku tai suprasti, tačiau tai galite pamatyti neretai – pavyzdžiui, figūrinio čiuožimo čiuožėja sukdamasi apie savo ašį rankas laiko prie pat kūno, kad sumažintų savo inercijos momentą.

Taigi, pakėlus 42 milijardus tonų vandens į 175 metrų aukštį virš jūros lygio, neabejotinai padidėja ir Žemės inercijos momentas – ir tokiu būdu sulėtina jos sukimosi apie savo ašį greitį.

Tiesa, šis efektas yra nepaprastai mažas. NASA mokslininkai apskaičiavo, kad tokios masės pasislinkimas parą prailgina 0,06 mikrosekundės, dėl ko Žemė ties pusiauju tampa nežymiai apvalesnė, o ties ašimis – plokštesnė. Visa tai gali paslinkti Žemės polius maždaug 2 centimetrų atstumu.

Turėkite omenyje, kad bet kokio objekto (jo masės) pasislinkimas Žemėje pakeičia mūsų planetos incercijos momentą. Tiesa, bet kokie tokie pasislinkimai yra pernelyg maži, kad galėtų būti išmatuoti.

Parengta pagal "Business Insider".

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(73)
(12)
(61)

Komentarai (7)