Mokslininkų prognozė: iki XXI amžiaus pabaigos maždaug pusė pasaulio jūrų ir vandenynų pakeis spalvą - į ką taps panašus vanduo ir kodėl taip nutiks?  ()

Mokslininkai prognozuoja, kad iki XXI amžiaus pabaigos maždaug pusės pasaulio jūrų ir vandenynų spalva taps žalesnė arba mėlynesnė. Tokius pokyčius lemia klimato kaita, dėl kurios mažėja ar daugėja kai kurių vandenyje esančių organizmų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Masačusetso technologijos instituto tyrimas rodo, kad dėl šylančio klimato per šį amžių kai kur turėtų mažėti vandenyje esančio planktono ir kitų mažų organizmų, sugeriančių bei atspindinčių šviesą ir taip lemiančių vandens spalvą.

Kuo daugiau planktono vandenyje, tuo jis žalesnis, o kuo mažiau – tuo mėlynesnis. Tiesa, šis pokytis bus pastebimas specialiais prietaisais, o ne plika akimi.

Pasak specialistų, planktonas iš aplinkos šalina anglies dvideginį, taip pat šie organizmai svarbūs mitybos grandinėje, tad planktono sumažėjimas kelia grėsmę žuvims ir įvairiems gyvūnams.

Prognozuojama, kad labiausiai planktono mažės ir vanduo bus mėlynesnis subtropiniuose regionuose, tokiose vietose kaip Bermudų ar Bahamų salos, kur jau ir dabar planktono yra mažiau.

O, pavyzdžiui, Pietų vandenyne ar kai kuriose šiaurės Atlanto dalyse, kur planktonui sąlygos palankios, vanduo taps žalesnis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
Autoriai: Greta Klimkaitė
(4)
(9)
(-5)

Komentarai ()