Kas vyksta šioje nuotraukoje? Kam skirtas šis kankinimo aparatą primenantis įrenginys?  ()

Visi žino, kad tarp visų senųjų išradimų buvo ir tikrų keistenybių. Pavyzdžiui šis ketvirtojo dešimtmečio pradžioje sukurtas daiktas primena kankinimo aparatą, nors turėjo būti tikras pagalbininkas Holivudo filmų kūrėjams ir visoms moterims.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai - „Max Factor“ Grožio mikrometras. Jį sukūrė pats kompanijos įkūrėjas lenkų verslininkas ir išradėjas Maksymilianas Faktorowiczas, kurio vardu ir pavadinta iki šiol garsi grožio industrijos įmonė „Max Factor“. Šiais laikais šis prekės ženklas žymi kokybiškus kosmetikos produktus, tačiau praeito amžiaus ketvirtojo dešimtmečio pradžioje pasirodęs Grožio mikrometras nėra tarp „Max Factor“ gaminių.

Šis įrankis daro būtent tai, ką ir skelbia jo pavadinimas - labai tiksliai matuoja grožį. Lanksčios metalinės plokštelės turi būti sureguliuotos taip, kad liestų numatytus veido taškus. Tai, aišku, nebuvo lengva - šis matuoklis turėjo 325 nustatymus, o plokštelės galėjo būti reguliuojamos 0,03 mm tikslumu. Didžiausias dėmesys buvo skiriamas nosies dydžiui, kuris turėjo prilygti kaktos aukščiui, ir atstumui tarp akių, kuris turėjo prilygti vienos akies pločiui. Nukrypimai nuo šių normų buvo laikomi netobulumais, kuriuos reikia ištaisyti makiažu.

Faktorowiczas teigė, kad įrenginys ypač pravers kino industrijai. Kai aktorės yra rodomos stambiu planu, jų „trūkumai“ yra labai lengvai pastebimi. Todėl išradėjas manė, kad jo mikrometras leis juos pastebėti ir ištaisyti. Faktorowiczas manė, kad Grožio mikrometrą taip pat naudos grožio salonai. Įprastai moterims šis įrenginys nebuvo reikalingas, nes veidą užteko išmatuoti vieną kartą.

Visgi 1932 metais reklamose ir straipsniuose žiniasklaidoje pasirodęs Grožio mikrometras sėkmės nesulaukė. Pasirodo, moterims nebūtina atrodyti vienodai, kad būtų gražios (kas galėjo pagalvoti?), o filmų žiūrovai neatkreipia dėmesio į atstumą tarp aktorių akių. „Max Factor“ teigia, kad įrenginys bent jau padėjo pačiam Faktorowiczas geriau suprasti moters veidą, nors ir neturėjo šansų prigyti. Panašu, kad tik vienas Grožio mikrometras buvo pagamintas, bet ir tas taip niekada rimtai naudojamas nebuvo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(12)
(0)
(12)

Komentarai ()