9 būdai, kaip galima užsidirbti iš savo kūno neskaitant seniausios pasaulyje profesijos: kiek kainuoja kraujas, išmatos ar tiesiog 70 parų pagulėjimas lovoje  ()

Tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje netrūksta būdų išgelbėti kieno nors gyvybę, padėti pasveikti ligoniams, pasitarnauti mokslo pažangai ir šiek tiek užsidirbti. Lietuvoje propaguojama neatlygintina kraujo donorystė, o ir už spermos donorystę pinigų nesulauksite.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau JAV užsidirbti iš donorystės ir dalyvavimo moksliniuose eksperimentuose galima įvairiais būdais. Portalas businessinsider.com pateikia 9 tokius būdus.

Kraujo plazma

Vienkartinė išmoka – JAV siekia apie 50 dolerių (apie 44 eurus), Lietuvoje kraujo donorams mokama 12 eurų

Plazma – didžiausia žmogaus kraujo sudėtinė dalis. Tai daug baltymų turintis skystis, kurį sudaro vanduo, enzimai, antikūnai ir druskos. Šis gelsvos spalvos lipnus skystis labai reikalingas gydant kraujo krešėjimo problemų turinčius pacientus, autoimuninėmis ligomis sergančius ir smarkių nudegimų patyrusius. Kraujo plazmos donorai, kaip teigiama, „dovanoja gyvenimą“, nes ne visais atvejais jau sukurta veiksmingų sintetinių vaistų.

Nusprendus paaukoti plazmos, iš pradžių paimamas donoro kraujas. Tada jis keliauja į specialią mašiną, kur atskiriama plazma ir kiti kraujo komponentai. Galiausiai kraujas grąžinamas donorui.

Išmatos

Vienkartinė išmoka – JAV mokama 40 dolerių (apie 35 eurus)

Nors ir skamba gana bjauriai, parduoti savo išmatas – tikrai ne pati blogiausia mintis. Tiesą sakant, galite padaryti labai gerą darbą kito asmens mikrobiomui.

Pelno nesiekiančios organizacijos „Open Biome“ Masačusetse mokslininkai renka ir šaldo išmatų mėginius, taip ieškodami būdų, kaip įveikti mirtimi galinčias pasibaigti C.Difficile infekcijas. Šią infekcija sergantys pacientai skundžiasi žarnyno problemomis, kurių negali įveikti net antibiotikai. Neseniai mokslininkai išsiaiškino, kad tokių negalavimų turinčius žmones gali išgelbėti sveikų žmonių išmatose esančių bakterijų injekcijos.

Kiaušialąstė

Vienkartinė išmoka – JAV mokama 8-14 tūkst. dolerių (nuo 7 tūkst. iki 12 tūkst. eurų), Lietuvoje nemokamai atliekami išsamūs tyrimai

Kiaušialąsčių donorės suteikia vilties moterims, kurių kiaušidės negali parūpinti sveikų kiaušinėlių, pastoti ir susilaukti atžalų. Jungtinių Valstijų „American Society of Reproductive Medicine“ seniau skelbė, jog kiaušialąsčių donorėmis tampančioms moterims negalima mokėti daugiau kaip 10 tūkst. dolerių, tačiau 2016 metais tvarka pasikeitė.

Procesas gana sudėtingas: pacientei leidžiami vaisingumą didinantys vaistai, siekiant priversti kiaušides užauginti daugiau kiaušialąsčių (tinkamiausios donorės – nuo 21 iki 35 metų). Pati kiaušialąsčių paėmimo procedūra trunka apie 20 minučių, tačiau po procedūros gali prireikti kelių dienų atgauti jėgas. Prieš apsispręsdamos tapti kiaušialąsčių donorėmis, moterys turėtų būti informuotos apie galimas komplikacijas ir rizikas, pavyzdžiui, endometriozę, nuotaikų kaitą, infekcijas, inkstų pažeidimus ir (retais atvejais) netgi mirtį. Be to, kiaušialąsčių donorėms yra padidėjusi rizika susirgti onkologinėmis ligomis, nors mokslininkai dar neįrodė galimo ryšio.

Sperma

Vienkartinė išmoka: JAV mokama 35-125 doleriai (nuo 30 iki 110 eurų), spermos donorystė Lietuvoje yra neatlygintina

Vyrai gali tapti spermos donorais, nors tai ir nėra labai pelninga (palyginus, kiek už kiaušialąstes gauna moterys). Spermos bankai donorams gana išrankūs. Jie ieško tik itin sveikų, gana aukštų, jaunų (iki 40 metų) ir išsilavinusių vyrų. Ir dar vienas labai svarbus dalykas, ką turėtų prisiminti spermos donorai: net jeigu nuspręsite spermos paaukoti anonimiškai, jūs niekada negalėsite išlikti 100 proc. niekam nežinomi. Jūsų DNR žino, kas jūs, o sparčiai populiarėjant DNR tyrimų paslaugoms, vieną dieną į duris tikrai gali pasibelsti jūsų sūnus ar dukra.

70 parų – lovoje

Vienkartinė išmoka: 15 tūkst. dolerių

NASA pasirengusi jums mokėti už tai, kad tiesiog gulėtumėte lovoje. Tik ne viskas taip paprasta, kaip gali nuskambėti iš pirmo žvilgsnio: jums lovoje teks gulėti net 70 parų. Tokie tyrimai NASA mokslininkams padeda įvertinti, kas nutinka astronauto kūnui kosmose esant nesvarumo būsenos. Jeigu šis sumanymas jus sudomino, vertėtų pasidomėti detaliau.

Jeigu manote, kad kelis mėnesius gulėti ir nejudėti – labai paprastas būdas užsidirbti pinigų, turėkite omenyje, jog atrankos komitetas bus nusiteikęs itin rimtai: specialistai vertins kiekvieno norinčiojo fizinę ir psichologinę būklę. Teks visą laiką laikyti galvą pakėlus 6 laipsnius. Gulėti teks netgi valgant ir prausiantis.

Surogatinė motinystė

Vienkartinė išmoka: nuo 21 tūkst. iki 39 tūkst. eurų

Moterys, sutinkančios išnešioti ir pagimdyti kitos poros kūdikį, užsidirba gana nemenką sumą pinigų. Deja, surogatinės motinystės paslaugos legalios toli gražu ne visur.

Mokami klinikiniai tyrimai

Išmokos priklauso nuo konkrečios programos

Valstybinis sveikatos institutas valdo tyrimų duomenų bazę „ClincalTrials.gov“, ji skirta klinikiniams tyrimams su žmonėmis visame pasaulyje. Tokios programos dalyviai dažniausiai tampa bandomaisiais triušiais naujiems vaistams. Įprasta praktika tokia: kuo didesnė tyrimo rizika, tuo daugiau savanoriams mokama.

Psichologiniai tyrimai

Išmokos priklauso nuo konkrečios programos

Mokami psichologiniai tyrimai, pavyzdžiui, smegenų funkcijų tyrimai ir elgsenos stebėsena, gali ir nebūti itin gerai apmokami, tačiau jie ne tokie rizikingi.

Sprendimas po mirties savo kūną paaukoti mokslui

Jokios išmokos – tik nemokamas kremavimas. Norintys savo kūną paaukoti mokslui Lietuvoje, daugiau informacijos ras čia.

Ši idėja gana šiurpi, tačiau labai naudinga. Apsisprendę po mirties savo kūną paaukoti moksliniams tyrimams galite padėti išgelbėti daug gyvybių ateityje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()