Mokslininkai spėja, kad šios dvi mergaitės bus ne tik atsparios ŽIV, bet pačios pirmosios pasaulyje turės patobulintas smegenis: galėsime tiesiog paimti ir padidinti vidutinį gyventojų IQ?  ()

Praėjusiais metais liūdnai pagarsėjęs Kinijos mokslininkas He Jiankui nusprendė paredaguoti dvynių genus ir taip padaryti mergaites atsparias ŽIV virusui. Dabar mokslininkai, susipažinę su jo atliktu eksperimentu, sako, kad tai gali turėti ir visiškai kitokių pasekmių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

CCR5 genas, kurį redagavo mokslininkas, iš tiesų yra susijęs su ŽIV virusu, tačiau žurnale „Cell“ publikuotame tyrime teigiama, kad eksperimentuose su žiurkėmis šis genas pagerino ir jų suvokimą. Kitaip tariant, gali būti, kad pirmi žmonės su patobulintomis smegenimis jau yra gimę.

Nors nėra tiesioginių įrodymų, kad eksperimentą atlikęs mokslininkas tikrai norėjo patobulinti dviejų kūdikių – Lulu ir Ninos smegenis, kiti specialistai mano, kad apie CCR5 sąsaja su smegenimis jis ko gero žinojo.

„Atsakymas tikriausiai yra taip, tai turėjo įtakos dvynių smegenims. Kitaip sakant, genų modifikacija turės įtakos jų gebėjimui suvokti“, – sakė Kalifornijos universiteto neuromokslininkas Alcino Silva.

Koks gali būti šalutinis poveikis – nežinoma

A. Silva nesutinka su teiginiu, kad H. Jiankui atliko šį eksperimentą sąmoningai, nes neįmanoma žinoti kokį šalutinį poveikį tai gali turėti dvynėms.

„Ar galėtume įsivaizduoti, kad kada nors ateityje galėsime tiesiog paimti ir padidinti vidutinį gyventojų IQ? Nebūčiau mokslininkas, jei nesakyčiau ne. Tyrimai su pelėmis rodo, kad taip, tai padaryti galėtume, bet pelės nėra žmonės. Mes nežinome kokios gali būti pasekmės. Mes nesame tam pasiruošę“, – teigė A. Silva.

Parengta pagal „Futurism“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(35)
(7)
(28)

Komentarai ()